Fiatalok

2024.05.22. 17:59

Partneriskolai hálózatot hoznak létre a vármegyei mérnökképzésért - galériával

Megtartották a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara Békés vármegyei partnerintézményeinek tanúsítványátadó ünnepségét szerdán délután Békéscsabán, a Békés Vármegyei Kormányhivatalban. A partnerségi, partneriskolai együttműködéshez tizennégy intézmény csatlakozott.

Papp Gábor

A Szegedi Tudományegyetem a köznevelési, a szakképzési és a felsőoktatási szereplők együttműködésén alapuló regionális tudáshálózat kialakítására törekszik a Dél-alföldi régió versenyképességének, társadalmi és gazdasági megújulásának, valamit fejlődésének előmozdítása érdekében. Ezzel összefüggésben a régióban Békés vármegyében elsőként jött létre keretmegállapodás a kormányhivatal és a Szegedi Tudományegyetem között. A megállapodás célja a társadalmi hátrányok enyhítése, valamint a partneri kör és az együttműködések tartalmi kiterjesztése volt. Az egyetem mérnöki kara partneriskolai hálózatot kíván létrehozni, amelynek részeként egy tanulóközpontú partnerrendszer kiépítését kezdeményezte 14 Békés vármegyei középfokú oktatási intézmény részvételével. Szerdán a partnerségben való részvételt igazoló tanúsítványok átadása történt meg.

Partneriskolai
Zámori Idának, a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium főigazgatójának prof. dr. Bíró István adta át a tanúsítványt. Fotó: Lehoczky Péter

Partneriskolai hálózat, újabb fontos lépés

Dr. Rákóczi Attila, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója elmondta, az elmúlt időszakban a kormányhivatal egy társadalmi alapokon nyugvó területi államigazgatás megvalósításán dolgozott. Szólt arról, hogy az elmúlt években a kormányhivatal számos együttműködési megállapodást is kötött, köztük alap-, közép- és felsőfokú oktatási intézményekkel. 

– Az idő előrehaladtával, a megváltozott gazdasági, társadalmi, foglalkoztatási környezet következtében az együttműködési megállapodások egy részét felülvizsgálták, revideálták, újra megkötötték – tette hozzá. – Ez történt tavaly a Szeged Tudományegyetemmel, illetve a Gál Ferenc Egyetemmel létrejött hármas együttműködés terén is, ami alapokat teremtett a vármegyei mérnökképzés megvalósítására. Mindezeknek már volt előzménye a kormányhivatalban, amelynek kapcsán dr. Rákóczi Attila példaként említette a szakképzési munkacsoportot és a pályaorientációs kerekasztalt.

– A szerdai esemény középpontjába a hallgatók, a diákok kerültek, hiszen a regionális tudástranszfer kialakításában a hallgatói karrierösvény kap kiemelt hangsúlyt – fogalmazott. – A diákok, a hallgatók sikere kerül előtérbe a sikeres pályaválasztásban és a sikeres felsőfokú tanulmányokban.

A társadalmi felelősségvállalás is fontos

Prof. dr. Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese kiemelte, napjainkban az egyetemek egyik legfontosabb feladata a társadalmi felelősségvállalás.

– Legyen szó akár leszakadó rétegekről, akár fejlesztésre szoruló területi egységekről. Az egyetemek, így a Szegedi Tudományegyetem felelőssége is rendkívül nagy, hiszen hasonlóan egy városhoz, egy egyetemnek is van vonzáskörzete – folytatta a gondolatot, majd hozzátette, egyáltalán nem mindegy, hogy ez a vonzáskörzet milyen helyzetben van az oktatás és a továbbképzés szempontjából.

– Noha úgy tűnhet, hogy a közoktatás és a felsőoktatás két külön terület, együtt kell alkalmazkodni a kor kihívásaihoz – fogalmazott. Örömtelinek nevezte, amikor különböző vertikumok megtalálják az együttműködést.

– A szerdai esemény azért is volt jelentős, mert az oktatásban a gyakorlatorientált képzés egyre nagyobb jelentőséggel bír. A Szegedi Tudományegyetem esetében is a mérnöki kar előtt szép fejlődési pálya áll, amit akkor tud majd befutni, ha megfelelő kapcsolatrendszerrel és háttérrel rendelkezik – nyomatékosította.

Mérföldkő lehet a szerda

Prof. dr. Bíró István, a SZTE mérnöki karának dékánja elmondta, szeretnék, ha a szerdai esemény egy mérföldkő lenne, és a már meglévő együttműködések még komolyabban, még módszeresebben működnének. Fontosnak nevezte, hogy erősítsék a vidék népességmegtartó képességét; hogy ne engedjék el a fiatalokat.

– Olyan helyzetet kell teremteni, hogy maradjanak itt, legyen megélhetésük – hangsúlyozta. – Valós életpályákat szeretnénk kínálni, fejleszteni és létrehozni, amihez szükség van a közoktatás, a felsőoktatás és a vállalatok együttműködésére. Kiemelte a természettudományos ismeretek fontosságát, különös azért is, mert ezen a területen nagyon komoly nemzetközi verseny zajlik.

Szólt arról, hogy az iparosítás, mint a fejlesztési tengely húzódik lefelé, dél felé Észak-Magyarországról Szeged felé, és Debrecen, illetve Szeged között Békéscsaba helye is meglesz ebben a szereposztásban. 

– Jönnek a nagyvállalatok, amelyek működéséhez szükség van a fiatal szakemberekre – emelte ki. 

Prof. dr. Sárosi József dékánhelyettes a mérnöki kar partnerprogramját mutatta be. Paláncz György, Békéscsaba alpolgármestere és dr. Kovács József országgyűlési képviselő az esemény jelentőségét elemezte. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában