Békéscsaba

2023.02.08. 14:20

A mérnökképzést erősítik a háromoldalú megállapodással - galériával

A vármegyei mérnökképzés, illetve továbbképzés erősítése érdekében kötött háromoldalú együttműködési megállapodást a Békés Vármegyei Kormányhivatal, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Gál Ferenc Egyetem (GFE) szerdán délelőtt Békéscsabán, a kormányhivatal Beliczey termében.

Papp Gábor, [email protected]

Prof. Dr. Rovó László, dr. Takács Árpád és Prof. dr. Dux László

Fotó: Lehoczky Péter

Dr. Takács Árpád köszöntőjében felidézte, hogy öt évvel ezelőtt hozták létre Békésben a szakképzési munkacsoportot, a pályaorientációs kerekasztalt, azokat a fórumokat, amelyek keretében arról kezdtek gondolkodni, hogy a jövőben milyen szakmákra lesz szükség.

– Nem csak a jelenre, hanem a következő három-öt évre is választ kell találnunk – fogalmazott a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető főispán. Mint mondta, ennek érdekében kialakult egy nagy jelentőségű együttműködés a Gál Ferenc Egyetemmel. Emellett a munkáltatók igényeire, a vármegyét érintő beruházásokra, a befektetők érkezésére reagálva az is egyértelművé vált, hogy szakképzést, a felsőoktatást, a mérnökképzést magasabb szintre kell emelni. A kormányhivatalról szólva kifejtette, híd szerepet töltenek be a felsőoktatási intézmények és a munkáltatók között, a kormányhivatal társadalomszervező funkciójával biztosítja azt a kapcsolatot, amely alapján együttműködésüket megvalósítják Békés vármegye népességének megtartása érdekében.

Dr. Takács Árpád hangsúlyozta, egy olyan nagy jelentőségű, történelmi együttműködés született meg, amely a mérnökképzést biztosítja, illetve erősíti a SZTE és GFE résztételével. A kormányhivatal pedig vállalja, hogy segíti azoknak a fiataloknak, illetve dolgozóknak a felkutatását, akik bekapcsolódnának a képzésekbe. A munkáltatók szövetsége is szándéknyilatkozatot tett, kifejezte együttműködését, illetve vállalta, hogy gyakorlati helyet biztosít a képzésben résztvevők számára.

Dr. Kiss-Rigó László, a Gál Ferenc Egyetemet működtető Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke köszöntőjében a lifelong learning, az élethosszig tartó tanulás fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint elmondta, felemelő érzésnek tartja, hogy a széles körű, nemes ügyért megszervezett összefogás részesei lehetnek. Kitért arra, hogy testvéregyetemükkel, a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve tudják Békés megyében szolgálni a helyieket.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke egy rendkívüli alkalomnak, egy nagy jelentőségű eseménynek nevezte az együttműködési megállapodás megszületését: – Célszerű és fontos a felsőoktatási élet élénkítése, hogy olyan képzések szilárduljanak meg, amelyek itt tartják a fiatalokat, illetve a középkorú szakembereket is – hangsúlyozta, kiemelve, hogy a felsőoktatási intézmények mindig fontos tudásbázist jelentenek.

Dr. Rovó László, az SZTE rektora úgy fogalmazott, a lifelong learning, az élethosszig tartó tanulás hatására nem csak a munkahelyi, hanem az egyetemi képzések is változnak. Kitért arra, hogy már életszakasz-képzésekről is kell beszélni, hiszen az egyes hivatások nagyon gyorsan változnak, így egy-egy embernek akár 3-4 szakmát is el kell sajátítania. Az együttműködés kapcsán szólt az erőforrások összehangolása és a duális képzések jelentőségéről.

Prof. dr. Bíró István, az SZTE Mérnöki Karának dékánja a mérnökképzés lehetőségeit mutatta be.

Felértékelődnek a helyi képzések

Prof. dr. Dux László, a GFE rektora beszédében az egyházmegyei felsőoktatás történetét idézte fel, különös tekintettel vármegyei szerepvállalásukra. Mint elmondta, Békésben több mint 1100 hallgatójuk van, illetve 142 oktatójuk. A szakember figyelemre méltónak nevezte, hogy a Békés vármegyében hallgatóik közel 80 százaléka levelező képzésben vesz részt, a tendencia szerint egyre többen munka mellett rövidebb ciklusú képzésekbe kapcsolódnak be, az otthonhoz való közelség fontos szempont. Jelenleg a pedagógus- és a gazdasági képzés dominál, de műszaki képzést is szeretnék erősíteni az együttműködés keretében is.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában