Békéscsaba

2024.05.22. 20:41

Sanyi kakas emlékére égtek a gyertyák a Munkácsy téren

A szakadó eső és a vihar ellenére mintegy 35-40-en, köztük szép számban fiatalok vettek részt a Sanyi kakas emlékére szervezett gyertyagyújtáson szerdán este Békéscsabán, a Munkácsy téren. Ezen a területen élt Sanyi kakas, és a gyertyákat, mécseseket annál a fánál helyezték el, ahol az éjszakákat töltötte.

Papp Gábor

Kocziha Attila, a megemlékezés kezdeményezője, a Bihari Túrák Egyesület elnöke elmondta, mint állatvédő és mint egyesületi vezető karolta fel az ügyet, a Sanyi kakas emlékére rendezett gyertyagyújtást.

Sanyi kakas, gyertya, emlékezés
Égtek a gyertyák Sanyi kakas emlékére.
Fotó: Papp Gábor

– A munkánk és az életem során is rengeteg tapasztalásom volt azzal kapcsolatban, hogy mennyi gonoszság történik az állatokkal. Macskákat, kutyákat mérgeznek, bántalmaznak – tette hozzá. – Sanyi egy jelképe annak, hogy az állatokkal szembeni gonoszságot meg kell állítani. Mindenkinek észre kell venni, hogy nem szabad szemet hunyni, nem szabad elfordulni, hanem szólni kell, és meg kell akadályozni.

Sanyi kakas Békéscsaba különlegessége volt

Kocziha Attila úgy vélekedett, Sanyi kakas egy igazi különlegessége volt a városnak.

Négy éven át tudott élni a belvárosban, s bár nem szeretném túlmisztifikálni a dolgot a szabadság egyik szimbolúmának is számított. Az itt élő emberek jóindulata és állatszeretete megnyilvánult abban, hogy ő itt volt, a léte megmutatta, hogy a békéscsabaiak tolerálják, támogatják az állatokat.

Attila nagyon sokat találkozott a kakassal, és még néhány hete is nagyon jó bőrben látta, mint kiemelte akkor Sanyi vidáman mászkált, kukorékolt.

A megemlékezésre az ömlő esőben kilátogató számos fiatal egy része a Trefort iskolából, illetve kollégiumból érkezett. Mint elmondták, ismerték a kakast. Amikor ide kerültek és hallottak róla, akkor megnézték, és őket is szomorúan érintett a halála. Az eseményre más iskolákból, intézményből is érkeztek diákok.

Mint korábban megírtuk, a rendőrség tájékoztatása szerint a Sanyi kakast megvizsgáló állatorvos nem talált az állaton bántalmazásra utaló sérülést.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában