Békés vármegye

2023.11.09. 10:14

Futottak, az ország legmagasabb toronyházában remekeltek tűzoltóink

Új helyszínen, a MOL Campusban tartotta meg hagyományos lépcsőfutó-bajnokságát a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság október 28-án. Az idén 21. alkalommal megrendezett versenyen több kategóriában lehetett indulni. Békés vármegyét öt kiváló lánglovag képviselte.

Csete Ilona

Lénárt László, Varga Szebasztián Németh László, Pepó János, Tóth Roland

Forrás: Facebook

A MOL Campus Magyarország legmagasabb irodaépülete. A toronyház 29 emeletes, 143 méter magas, a budapesti Lágymányosi-öböl északi partján épült fel 2022-ben. A rajttól a célig 34 emeletet, összesen 754 lépcsőfokot kellett megtenniük a versenyzőknek, ami függőlegesen 133,5 méteres távolságot jelent.

A startpisztoly reggel kilenc órakor dördült el, ekkorra már készenlétben állt az a 124 induló, akik az ország minden pontjáról érkeztek, hogy a lépcsőfutás történetében először a MOL Campusban rendezett viadalon részt vegyenek.

Öt kiváló tűzoltó, Orosházáról három, Németh László, Tóth Roland és Varga Szebasztián, Békéscsabáról Pepó János, Szarvasról pedig Lénárt László érkezett a megmérettetésre. Valamennyien egyéni versenyzőként neveztek. A versenynek több kategóriája volt, erről és a további részletekről az a Németh László (az orosházi tűzoltóság parancsnok-helyettese) mesélt, aki az elmúlt években többször, pontosan háromszor megmérettette már magát az eddigi, 22 emeletes versenyhelyszínen.

– Nőket és férfiakat külön értékeltek, ahogy volt három korcsoport is: 30 évnél fiatalabbak, a 30-40 év közötti és az annál idősebb korosztály. A nevezés és a verseny között nem sok idő telt el. Bennünket, orosháziakat éppen ezért a tízemeletes toronyházak lépcsőházaiban idén nem láthattak a lakók tréningezni, lépcsőzni. Ugyanakkor valamennyien sportolunk a munkánk mellett. Ebből az erőnlétből merítettünk. Én a versenyrutinomban is bíztam, de bevallom őszintén, a tisztességes helytállás volt a célom és a kihívás, ekkora magasságnak a teljesítése. Nem volt ez egyszerű, teljes védőfelszereléssel, légzőkészülékkel a hátunkon, ami plusz 25 kilós terhet jelentett. Csak a cél lebegett az én szemem előtt is: menjek fel!

Békés vármegye tűzoltói nem adták fel, valamennyien teljesítették a pokoli toronyba való feljutást. Ezt a jelzőt nyugodtan használhatjuk tűz nélkül is. Futva kellett a mínusz negyedik, vagyis a mélygarázsos parkoló szintjéről feljutniuk a legmagasabb emeletig.

– Igen, lentről indították a versenyzőket. A légzőkészülékünk és mi. Ez valamennyiünknek az önmagunkkal való versenyfutása is volt. Abban a lépcsőházi, üres, ingerszegény környezetben meg kellett küzdenünk elsősorban fejben a gondolattal, hogy képessé váljunk ekkora fizikai megterhelés végrehajtására. Személy szerint nekem voltak kemény mélypontjaim. Embert próbáló volt a feladat, a magasság. Én arra se emlékszem, mikortól nem számoltam már az emeleteket. Megoldottuk mindannyian, nem adtuk fel, megcsináltuk – tette hozzá Németh László.

A Battonyai Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesület büszkén tette közzé kollégájukról a közösségi oldalán a remek hírt:

"Az I. Mol Campus Országos Lépcsőfutó Bajnokságon egyesületünk tagja, Varga Szebasztián, az Orosházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság beosztott tűzoltójaként korcsoportjában 8. helyezést ért el. Gratulálunk neki kiemelkedő teljesítményéért és további sikereket kívánunk!"

Valóban, Békés vármegyéből az öt versenyző tűzoltó közül a battonyai fiatalember a 30 év alattiak kategóriájában érte el ezt a kiváló eredményt.

Lépcsőztek fel, a pokoli magasba, kifulladásig

A rendezvény fővédnöke dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, főigazgató volt, aki a verseny végén személyesen adta át a díjakat a legjobbaknak.

A megméretésen 82 hivatásos, 20 önkéntes, 16 magyar és 6 horvát létesítményi tűzoltó vett részt. A versenyzők egyéni férfi és női kategóriában, illetve párosban indulhattak több korcsoportban. A párosok tagjainak együtt kellett maradniuk, egy lépcsőfordulónyinál nagyobb távolságra nem távolodhattak el egymástól.

A verseny végén hirdettek egyéni női és férfi abszolút győztest, kiosztották a belügyminiszter különdíját,  a legjobb eredményt elérő hivatásos csapat tagjainak, különdíjat kapott a leggyorsabb hazai és külföldi létesítményi tűzoltó, és kihirdették az egyéni, egyes korcsoportok helyezéseit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában