Összefoglaló

2023.08.04. 20:55

A nap legfontosabb hírei egy helyen – 2023. augusztus 4.

Apéntek sem telt eseménytelenül Békésben; nézzük mi-minden történt 2023. augusztus 4-én.

Beol.hu

Legalább 14-en megsérültek, amikor egy férfi autójával felhajtott a járdára, majd késével megszúrta a járókelőket a dél-koreai főváros, Szöul peremvárosában. Az eset egy metróállomás közelében lévő bevásárlóközpontban történt, a csúcsforgalom idején.

Döntött a bíróság: egyelőre fogdában maradnak a svájci farkas ügyének gyanúsítottjai. Pénteken délelőtt letartóztatták a jeladós farkas megölésével kapcsolatba hozható férfiakat.

Egész internetes iparág állt rá az utazók átverésére. Megtévesztő ingyenes, illetve kedvező árú utazásokkal, fiktív bérelhető lakásokkal csaphatják be az internetes bűnözők a nem kellően óvatos nyaralókat az ESET elemzése szerint.

Kikerült a megtelt tábla a csabai menhelyre: nem tudnak több kutyát befogadni. Teltházas telepükre rendőrségi intézkedés útján került be csütörtökön egy kutya, de több állatot már nem tudnak fogadni.

A környékbeliek már kezdik megszokni: videón a Bükkben kóricáló medve. Szilvásváradon is sétálgat egy, ugyanis túrázók arra láttak medvemancsnyomokat.

Rétvári Bence: egyre több drón segíti a rendőrök munkáját. Az idén már 2400 esetben használt a rendőrség drónokat, ebből 1100 alkalommal közlekedési szabályszegőkkel szemben vetette be az eszközöket – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Budapesten.

Autizmussal élő tehetségeket támogat legújabb kampányában az Együtt az Autistákért Alapítvány. Megemlítette, hogy mostani kampányukban olyan 6-30 év közötti, autizmus spektrum zavarral élő fiatalokat kívánnak támogatni, akik úgy érzik, megmutatnák tehetségüket vagy fejlődésükhöz szeretnének támogatást kapni - mondta Szijjártó-Nagy Szilvia, az alapítvány elnöke.

Alig akad a vármegyében hasznosítatlan, gondozatlan termőföld, s a szakemberek idén még a tavalyinál is kevesebb, parlagfűvel fertőzött területet tártak fel eddig. A mostanában jellemző változékony, csapadékos, meleg időjárás ugyanakkor kedvez a gyomnövénynek, ezért fokozott odafigyelés szükséges. Aki nem védekezik a parlagfű ellen, nem kaszálja le a gyommal fertőzött, virágzó területet, azt a hatóság megbírságolja. Folyamatos a határszemle, s a parlagfű elleni védekezést is ellenőrzi a hatóság Békés vármegyében – írja a Békés Vármegyei Kormányhivatal.

Újabb részletek derültek ki az M47-esről. A Berettyóújfalu-Békéscsaba közötti 2x2 sávos közúti kapcsolat kiépítésére két nyomvonal-változatot választottak, és 2021-ben mindkettő megkapta a környezetvédelmi engedélyt. A tervező feladata lesz egy új nyomvonalú, 2x2 sávos emelt sebességű főút engedélyezési- és kiviteli terveinek elkészítése.

Tovább csökkent a megfigyelt élelmiszerek átlagára. Júliusban átlagosan közel 8 százalékkal csökkent a megfigyelt élelmiszerek átlagára – jelezte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) pénteki közleményében. Idén júliusban a 62 termékkategória termékeinek átlagárai átlagosan 7,7 százalékkal mérséklődtek annak eredményeként, hogy egy hónap leforgása alatt 53 termékkategóriában csökkentek az árak.

Már elérhető a Falusi Civil Alap. Gyebnár Péter, a szervezet civil pályázati tanácsadója elmondta, ismét kiírták a Falusi Civil Alap pályázatait a Magyar Falu Program keretében belül. A lehetőségre az 5000 lélekszám alatti településeken székhellyel rendelkező civil szervezetek nyújthatják be szakmai anyagukat, aminek keretében közösségi tevékenységek szervezésére és kapcsolódó beszerzésekre pályázhatnak.

A gyermekek online biztonságáról szóló, nyári kiberbiztonsági tippjeit már az iskolára figyelve fogalmazta meg az SZFTH (Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága).

Orosháziak is pályázhatnak a lakossági LED-csereprogram keretében takarékos izzókra. Közeleg a határidő, le ne maradjanak!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában