Élmények

2023.08.02. 09:42

A királyok városában és a Bakony fővárosában is jártak az orosházi nyugdíjasok

Ismét úton volt a Nyugdíjas Pedagógusok Orosházi Egyesülete. A világjárvány után már több egynapos kirándulást szerveztek, most valóra vált régi álmuk is. A Nemzeti Együttműködési Alap pályázati támogatásával szervezték meg a 3 napos dunántúli kikapcsolódást.

Csete Ilona

Székesfehérvár, Zirc rengeteg látnivalót kínált

Fotó: BMH

Buszuk Székesfehérvár felé vette az irányt. A Csúcsos-hegyen megnézték az Aranybulla-emlékművet, ezután a „magyar Tadzs Mahal”-nak is nevezett Bory-várat, a hitvesi szeretet szimbólumát keresték fel. A középkori hangulatot árasztó 20. századi építmény bekerült a rekordok könyvébe, hiszen Bory Jenő építész, szobrász egyedül készítette nagyrészt vasbetonból. 40 éven át dolgozott rajta. Ma unokái, dédunokái tartják fenn. A hét torony, a műterem, a kápolna és a többszintes udvar tele van a művész és családja szobraival, festményeivel, és néhány kortársának alkotásaival.

– Idegenvezetőnk megmutatta a helyi nevezetességeket: a középkori romkertet Szent István sírjával és mauzóleumával, a Szent István-székesegyházat – az egykori koronázások helyszínét –, a püspöki palotát, a Hiemer-házat, ahol éppen egy kosztümös filmet forgattak, az Árpád-fürdőt, a vörösmárvány díszkutat, az országalmát, az ugyancsak híres virágórát. Az óramúzeum épületéhez érve meghallgattuk a harangjátékot, megnéztük az óramű figuráit. A sétálóutcán a sült kacsát áruló egykori kofa bronzszobra kedvelt látványosság. Az arra járók már fényesre dörzsölték az orrát, mert állítólag szerencsét hoz. Mi sem hagyhattuk ki – sorolta élményeiket az út főszervezője, az egyesület elnöke, Makuláné Gulicska Valéria.

Az orosháziak három napon át túráztak, a programváltozáshoz rugalmasan alkalmazkodtak 
Fotó: BMH

Az orosháziak az iszkaszentgyörgyi kastélyparkban kialakított tanösvényre is ellátogattak. Fogadták őket a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban, ami csak vezetéssel látogatható. Néhányan az oldalszárnyban élő Károlyi Györggyel, korábbi párizsi nagykövettel is beszélgettek. Ezt követően a Móri-árok Vértes felőli oldalán álló Csókakő várába mentek, onnan Zircre, a Bakony fővárosába.

Harmadik napjukat a zirci apátságban kezdték  a túrázók. Jártak a Reguly Antal Műemlékkönyvtárban, rácsodálkozhattak a több mint 60 ezer kötetet, különleges könyveket, ősnyomtatványokat, egykor hajósok által is használt földgömböt és éggömböt, régi órákat őrző helyre.

A bazilikában várta  őket vezetőjük, egy cisztercita szerzetes, aki szemléletesen, humorral fűszerezve mesélt az orosháziaknak, akik megnézték a monostor épületében a királyterem elegáns berendezését, majd a hazaindulás előtt felmentek a vöröstoronyba is, ahova majd’ 150 lépcsőfok vezet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában