Körkép

2023.06.11. 16:28

Berreghet a kasza, nem tilos a vasárnapi fűnyírás Békésben

Nincs olyan központi jogszabály, amely megtiltaná a vasárnapi fűnyírást, és Békéscsabán, Sarkadon, Szeghalmon és Vésztőn sem hoztak ilyen rendelkezést. Ennek indoka, hogy azok, akik munkába járnak hétköznap, hétvégén érnek rá arra, hogy a portáikat és a házaik előtti területeket rendbe tegyék. A kaszák zajából nincs is probléma, inkább az okoz gondot, hogy egyes ingatlanoknál túl nagyra nő a fű – több helyen nem lehet magasabb 30 centiméternél.

Licska Balázs, [email protected]

Nincs olyan központi jogszabály és helyi rendelkezés sem Békés vármegye településein, miszerint tilos lenne vasárnap füvet nyírni.

Fotó: Shutterstock

Nincs olyan központi jogszabály, amely kimondottan a fűnyírást szabályozná; illetve Békéscsabán nincs zajkibocsátással kapcsolatos helyi önkormányzati rendelet – ismertette dr. Bacsa Vendel jegyző. Hozzátette azonban, hogy indokolatlanul nagy zajjal soha nem lehet zavarni másokat. Csendháborítást napszaktól és decibel értéktől függetlenül el lehet követni, ilyen esetekben a rendőrség tud eljárni.

Arra sem született Békéscsabán helyi önkormányzati rendelet, hogy milyen magas lehet a fű az adott portán. A közterület-felügyelet viszont a közterület esetében tud intézkedni. Ugyanis egy regula szerint az ingatlanok határvonalától a közút széléig, de maximum 15 méter szélességig a közterület gondozása az ingatlantulajdonosok kötelessége. Persze vannak jogszabályban meghatározott kivételek, ahol a zöldsávok gondozásáról az önkormányzat gondoskodik, megbízott vállalkozó révén.

Aki hétköznap dolgozik, az hétvégén ér rá

Nincs olyan rendelet Sarkadon, amely szerint tilos lenne vasárnap füvet nyírni. Aki dolgozik, az jellemzően egyébként is hétköznap nem, csak hétvégén ér erre rá

 – mondta dr. Mokán István, Sarkad polgármestere.

Dr. Mokán István: Sarkadon inkább az jelent problémát, hogy egyesen nem gondoskodnak az ingatlanuk rendszeres tisztán tartásáról. Fotó: Beol.hu

A mostani időszakban sűrűn kell beindítani a gépeket. Így inkább az jelent problémát, hogy egyesek nem gondoskodnak az ingatlanuk rendszeres tisztán tartásáról – pedig ezzel kapcsolatban van helyi jogszabály, a fűfélék magassága Sarkadon nem lépheti túl a 20 centimétert.

Azt nem lehet behatárolni, hogy a város mely területén vannak renitensek, akik között vannak ugyanúgy fiatalok, mint idősek, tehát a korosztály sem azonos. A bejelentések alapján az önkormányzat intézkedik: felszólítást küld, majd, ha ez nem vezet eredményre, akkor büntet.

A bírságok azonban nem mindig vezetnek eredményre. Hiszen vagy az a gond, hogy a vétkesek nem rendelkeznek letiltható jövedelemmel; vagy az, hogy elhagyott portákról van szó. Ez a városvezető szerint a 2000-es évek felelőtlen hitelezési gyakorlatára vezethető vissza, amikor pár százezer, pár millió forintot érő ingatlanokra adtak akár több tízmillió forintos kölcsönöket, és ezek a hitelek bedőltek, a tulajdonosok pedig elmentek.

Vésztőn nem nőhet 30 centinél nagyobbra a fű

Vésztőn nem tiltott a vasárnapi fűnyírás – magyarázta dr. Medgyaszai László jegyző. Nem is tud olyan esetről, amikor bárki azon problémázott volna, hogy a szomszédban hétvégén zúg a gép, a kasza; szerinte elég toleránsak ebben a tekintetben is a vésztőiek

Vésztőn a fű nem nőhet magasabbra 30 centiméternél  – erről szól egy helyi jogszabály, amelyben úgy fogalmaztak, hogy az ingatlanoknál a tulajdonosok, a használók megfelelő gyakoriságú kaszálással, legeltetéssel, vegyszeres irtással vagy más módon kötelesek megakadályozni a lágyszárú növények elburjánzását. Aki erre nem ügyel, több ezer forintos bírságot is kaphat.

A jegyző hozzátette, hogy Vésztőn nem jellemzőek az ezzel kapcsolatos problémák. Vannak olyan területek, ahol az önkormányzat gondoskodik a fűnyírásról. Más helyeken pedig, ha szükséges, akkor segítséget kérnek a vésztőiek a rendrakásban a szomszédoktól, a rokonoktól.

Szeghalmon szabad vasárnap is kaszálni

Szeghalmon szabad vasárnap füvet nyírni, úgy tudom, hogy a Balatonnál van pár település, ahol erre nincs mód – jelezte dr. Pénzely Erika jegyző, aki szerint többek között méltányosságból sem hoztak korlátozást Szeghalmon. Hiszen sokan dolgoznak, és így hétköznap nem, csak hétvégén érnek rá a kaszálásra. A szeghalmiak figyelemmel vannak egymásra, tehát nem vasárnap korán reggel vagy késő este zúgnak a gépek. Ha elő is fordul egy-két vita, igyekeznek azokat elsimítani.

A jegyző elmondta, hogy Szeghalmon is él a 30 centiméteres szabály, azaz ennél nem lehet magasabb a fű az ingatlanok előtti közterületeken. Ebből ezúttal adódott pár probléma: tavaly azért nem volt, mivel a szárazság miatt rögtön kiégett a fű, most viszont csapadékos volt a tavasz.

Mosonmagyaróváron hoztak korlátozásokat

Mosonmagyaróváron tilos füvet nyírni vasárnap, kivéve 9 és 12 óra között, ráadásul a tilalom az elektromos eszközökre nem vonatkozik, csak a robbanómotorosokra.

A helyi jogszabály ugyanis úgy szól, hogy munkanapokon 21 és 8 óra, szombaton 22 és 0 óra, valamint vasárnap és ünnepnapokon 0 és 9, illetve 12 és 0 óra között nem lehet lakóövezetben zajt keltő tevékenységet végezni, azaz robbanómotoros fűnyírót, motorfűrészt, kerti traktort és rotációs kapát, ipari- vagy barkácsgépet használni. Mindez azt jelenti, hogy munkanapokon napközben, szombaton szinte egész nap – tehát akár reggel 6 órakor is –, illetve vasárnap 9 és 12 óra között lehet füvet nyírni. Aki ezeket nem veszi figyelembe, az megsérti a közösségi együttélés szabályait. A helyszíni bírság mértéke 10-től 50 ezer forintig terjedhet, a közigazgatási bírság pedig vagy 200 ezer vagy 2 millió forintig, attól függően, hogy természetes vagy jogi személyről van szó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában