Fenntarthatósági témahét

2023.05.18. 07:10

Boldogságfalat készítettek a békéscsabai Andrássy gimi tanulói

Boldogságfalat alkottak, salátát és plakátot készítettek, szemetet szedtek, kirándulásokon jártak, előadásokon vettek részt – többek között így telt a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium tanulói számára a nemrég szervezett fenntarthatósági témahét.

L. B.

A szennyvíztisztító-telepen is jártak a fiatalok

Forrás: AGK

Bereczki Márta, az intézmény igazgatóhelyettese elmondta, a cél az volt, hogy a fenntarthatóságra nevelést beépítsék a középiskola napi működésébe; hogy a fenntarthatóság elvei a diákok számára is természetesek legyenek. Ezáltal pedig a fiatalok a környezetük és egészségük megóvására elkötelezett felnőttek legyenek a későbbiekben. A programot öt pillérre építették.

Egyrészt a témában szakavatott és elismert előadókat hívtak meg, így dr. Bartus Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára; dr. Duray Balázs, a Hatvanezer Fa Egyesület alelnöke és szakmai irányítója; valamint Boldog Gusztáv, a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársa tartott előadásokat a tanulóknak. Másrészt kirándulásokat szerveztek: eljutottak az Alföldvíz Zrt. Dobozi úti telephelyére, jártak a szennyvíztisztító-telepen is. A Kollaborban pedig többek között a mikrokerttel ismerkedtek meg a fiatalok. Emellett hamarosan a nemzeti park egyik tanösvényét ugyancsak felfedezik.

Harmadrészt az országos akcióhoz kapcsolódva szemetet szedtek, megtisztították a gimnázium környezetét. Negyedrészt az intézményen belül is számos programot szerveztek. Boldogságfalat készítettek – rajzokkal, fotókkal feljegyezték, hogy mi teszi őket boldoggá –, a gyerekek plakátokat és salátákat alkottak, az ökotudatos öltözködéssel kapcsolatban tartottak bemutatót. Emellett a pedagógusok szintén bevitték az óráikra a fenntarthatóságot, mint témakört. Sőt, ötödrészt a pedagógusok saját példáikon keresztül szintén megmutatták, hogy ők magánemberként mit tesznek az élhető környezetért.

Bereczki Márta igazgatóhelyettes hangsúlyozta: összességében közel száz óra telt az intézményben a fenntarthatóság jegyében. A következő tanévre tervezik egy fűszer- és virágoskert kialakítását a parkosított udvar területén, ahol a fiatalok a gyakorlatban is nap mint nap zöldíthetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában