Orvosi ellátás

2023.05.29. 10:35

Átalakult az ügyelet, megszűnik a csabai cég

Átalakult Békés vármegyében, így Békéscsabán is május 1-jével az orvosi ügyeleti rendszer, a feladatot azóta az Országos Mentőszolgálat végzi – ez is szóba került a minap Békéscsabán, a városi közgyűlés ülésén.

L. B.

Tavaly több mint 8 ezer beteget láttak el az ügyeleten

Forrás: Shutterstock

Szarvas Péter polgármester elmondta, hogy eddig a feladatot a város tulajdonában lévő cég, a Csaba Ügyeleti Kft. látta el. A változással azonban megszűnt a feladata, ezért az ülésen úgy határoztak, hogy a céget is megszüntetik jogutód nélkül. Végelszámolónak pedig az eddigi ügyvezetőt, dr. Sonkoly Ivánt jelölték ki.

A családügyi és népjóléti bizottság elnöke, dr. Csicsely Ilona elmondta, hogy a kft. eszközei a mentőkhöz, valamint az egészségügyi alapellátási intézményhez kerülnek, a két életmentő defibrillátort Mezőmegyeren és Gerlán helyezik el, ezzel is segítve a helyieket.

A kft. ügyvezetője, végelszámolója, dr. Sonkoly Iván elmondta, hogy egy 27 éves cég fejezi be tevékenységét, amely ez idő alatt több százezer beteg ellátását végezte el, a páciensek túlnyomó többségének megelégedésére.

A Csaba Ügyeleti Kft. az ülésen be is számolt az előző évi tevékenységéről. A jelentésből kiderült, hogy tavaly a felnőtt ügyeleten 3488, a gyermek ügyeleten pedig 4653 esetet láttak el, azaz összesen több mint 8 ezer beteget: közülük 6557-en személyesen jelentek meg, a szakembereket 272 alkalommal hívták ki helyszínre, tanácsadás 1312 esetben történt. A korábbi esztendőhöz képest az összforgalom csaknem harmadával nőtt: a felnőtt ügyeleten 12 százalékkal, a gyermek ügyeleten viszont 51 százalékkal. Ez napi 23 pácienst jelentett, szemben a korábbi 17-tel. Az ügyeleti forgalom növekedésével párhuzamosan a telefonhívások száma némileg csökkent. Tavaly 16 ezernél több telefonhívást rögzítettek, ami napi átlagban 45-öt jelent a korábbi 50-hez képest.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában