Békés vármegye

2023.05.01. 06:35

Elstartolt az új ügyeleti rendszer: mától a 1830-at tárcsázza!

Május 1-jén, azaz ma indul Békés vármegyében is az új, egységes orvosi ügyeleti rendszer. Korábban Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta, minden járás székhelyén lesz háziorvosi ügyelet, illetve lesznek éjszaka is nyitva tartó telephelyek.

L. B.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta, hogy orvosi ügyeleti ellátás esetén, mind gyermekek, mind felnőttek esetében a 1830-as telefonszámot kell tárcsázni

Fotó: Bencsik Ádám

Mint megírtuk, egységes telefonszámot vezetnek be, a központi 1830-ast kell tárcsázni. Békés az ötödik vármegye a sorban, ahol elindul az új rendszer, az eddigi tapasztalatok, visszajelzések kedvezőek. 

Az Országos Mentőszolgálat közleményében azt írták: az ügyeleti alapellátást május 1-től Békés vármegyében is az új, egységes rendszerben biztosítják a betegek számára. Az új ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is 1830, amelynek hívásával a páciens szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, életveszély esetén azonnali mentőt küldenek, bármely településen is legyen az ellátásra szoruló. A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16 és 8 óra között, míg szombaton és vasárnap, illetve ünnepnapon egész nap hívható.

Május 1-jétől hétköznapokon 16 és 22 óra, valamint hétvégén és ünnepnapokon 8 és 14 óra között bemehetnek orvosi ellátásra a páciensek Békéscsabán, Békésen, Gyomaendrődön, Gyulán, Mezőkovácsházán, Orosházán, Sarkadon, Szarvason és Szeghalmon, azaz minden járásszékhelyen. 

Azok, akik személyesen keresnék fel az éjszakai ügyeletet hétköznapokon 22 és 8 óra, hétvégén és ünnepnapokon 14 és 8 óra között, ezt Békéscsabán, Gyulán, Orosházán és Szarvason tehetik meg.

A gyermekek ügyeleti ellátását az orvosi ügyeleti pontokon, azok működési idejében, valamint a békéscsabai kórházban hétköznapokon 16 és 22 óra között, hétvégén és ünnepnapokon 8 és 22 óra között, illetve az orosházi kórházban hétvégén és ünnepnapokon 9 és 19 óra között végzik.

Győrfi Pál, a mentők szóvivője hangsúlyozta: ügyeleti időben jelentkező súlyos panasz, tünet esetén ne menjen sehová a beteg, hanem hívja a központi 1830-as telefonszámot. Itt tanácsot adnak, ügyeleti kocsit küldenek, életveszély esetén pedig azonnal mentőt riasztanak. 

A témában készült Podcast-beszélgetésünket ITT hallgathatja meg.

 

A témában 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában