Összefoglaló

2023.05.26. 19:02

A nap legfontosabb hírei egy helyen – 2023. május 26.

A péntek sem telt eseménytelenül Békésben; nézzük mi-mindenről számoltunk be 2023. május 26-án.

Beol.hu

Fotó: Shutterstock

Az aktív turizmus került előtérbe azon a konferencián, amelyet az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ szervezett az önkormányzattal közösen, a Háromváros Kerékpáros Fesztivál keretében pénteken Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban. Elhangzott: az Aktív Magyarország szavazásán a Wenckheim kerékpárút elsöprő fölénnyel lett Az év kerékpárútja 2023-ban, ennek kapcsán Révész Máriusz államtitkár emléklapot adott át Szarvas Péternek és Balogh Józsefnek, Békéscsaba és Szabadkígyós polgármestereinek.

Tizenöt év után újra az NB III.-ban fog szerepelni a Békéscsaba 1912 Előre. A már akkor is a kieső, 19. helyen álló csapatot hét fordulóval a zárás előtt a klublegenda, Pásztor József vette át, s bár mindent megtett – bár nüanszokon múlott –, ő sem tudta megmenteni a kieséstől. A 69 éves szakember röviden elemezte az elmúlt időszakot, és beszélt a jövőről is. Az mondja, hogy a lila-fehér gárdának azonnal vissza kell jutnia a másodosztályba.

A világ legjobb serpái dolgoznak azon, hogy a Hillary-lépcső aljában lévő Suhajda Szilárdot kimenekítsék. A kemma.hu összeállításából kiderül, milyen a világ 8000 méter felett, a halálzónában, és mi vár azokra, akik nekivágnak a Mount Everestnek.

Mécsesek, karbidlámpák és egyéb különleges világító eszközök címmel nyílt időszaki kiállítás Mester Gábor gyűjteményéből csütörtökön, a Munkácsy Emlékházban. Mécsesek, petróleum lámpák, gyertyák, ledes izzók, többek között ezekkel a világító eszközökkel is találkozhatnak az érdeklődők, és azt is megtudhatják, hogyan használták ezeket a régmúlt emberei.

Két személygépkocsi ütközött össze pénteken 11 óra körül Mezőkovácsháza külterületén.

A Magyar Hősök Emléknapja alkalmából tartott megemlékezést a békéscsabai önkormányzat pénteken délelőtt a Németh Lajos utcai Hősi Temetőben.

A Modern Városok Program száz százalékos támogatásával, 3,7 milliárd forintból alakította ki a Wenckheim turista- és kerékpárutat Békéscsaba önkormányzata. A 20 kilométeres létesítményt pénteken délután avatta fel a pósteleki romkastélynál Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Madarász-Losonczy Bálint, a Miniszterelnökség aktív mobilitási főosztályának vezetője.

A Gyulai Pálinkafesztivál egyik nyitóakkordjaként megtartották a Nemzeti Összetartozás Pálinkájának ceremóniáját pénteken délután az Almásy-kastély Stefánia-szárnyában. Az idei nedűt hazai és határon túli meggypárlatokból házasították.

A költségek növekedését okozó energiaválság ugyan enyhült, de nincsen vége, ennek ellenére érkezik a nyomás Brüsszelből a családokat védő intézkedések kivezetésére.

Szarvas Koppány Bendegúz három év felfüggesztett börtönt kapott első fokon, amiért egy 2018-as tüntetésen a rendőrökkel dulakodott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában