Labdarúgás

2023.05.26. 14:10

Pásztor József: nem lehet orosz rulettezni, az Előre visszajutása az első

Tizenöt év után újra az NB III.-ban fog szerepelni a Békéscsaba 1912 Előre. A már akkor is a kieső, 19. helyen álló csapatot hét fordulóval a zárás előtt a klublegenda, Pásztor József vette át, s bár mindent megtett – bár nüanszokon múlott –, ő sem tudta megmenteni a kieséstől. A 69 éves szakember röviden elemezte az elmúlt időszakot, és beszélt a jövőről is. Az mondja, hogy a lila-fehér gárdának azonnal vissza kell jutnia a másodosztályba.

Gajdács Pál [email protected]

Mindent megtesz a jövőben is a lilákért.

Fotó: Bencsik Ádám

– Sokat tépelődött, amikor hét fordulóval a vége előtt, nehéz helyzetben felkérték a vezetőedzői munkára?
– Nem gondolkoztam sokat. Reggel hívott a tulajdonos, és megkért, hogy vegyem át a feladatot. Ahogy azt már korábban mondtam, nem akartam én már edzősködni, de ebben a helyzetben nem mondhattam nemet. Nem szeretek belenyúlni a csapatba, mert nem tudom, hogy milyen típusú játékosok alkotják. Kívülről másképp látni őket, az edzőmérkőzéseken lehet igazán rájönni arra, hogy ki milyen, hogyan lehet rá számítani. Ez egy orosz rulett.

– Már a munkába állásakor azt nyilatkozta, hogy nehéz lesz elérni a bennmaradást, de még az osztályozót is.
– Ha a Siófok ellen nem kapunk gólt a 92-ik percben, akkor nyerünk és akkor legalább az osztályozót elérjük. De lehetne még sorolni a mérkőzéseket, Soroksáron is a ráadásban kapott góllal kaptunk ki, Nyíregyházán meg a hajrában kaptuk az egyenlítő találatot.

– Mit gondol, mit volt a legnagyobb baj a csapattal?
– Az egyik nagy probléma az volt, hogy túl sokan, harmincöten voltak voltak a játékoskeretben. Elég egy jó húszas létszám, a többi eddzen az NB III.-asokkal. Ráadásul ennyi játékost nem lehet egyszerre tűzben tartani, mert aki nincs a pályán, az morog, és így könnyen kialakulhat egyfajta klikkesedés. Sajnos az is gondot jelentett, hogy elment a játékosok önbizalma. A hozzáállással szerintem nem volt gond, de amit még álmukban is tudtak, azt sem voltak képesek a pályán megmutatni. Volt, aki a nagy téttől teljesen begörcsölt.

– Már rögtön az utolsó, ajkai mérkőzés után kijelentette, hogy nem marad, nem folytatja edzőként a békéscsabai kispadon. Barkász Sándor, a Békéscsaba tulajdonosa azt mondta, hogy az edzőkeresésben nagyon számít az ön véleményére, javaslataira. Milyen típusú szakembert keresnek a kispadra?
– Olyat, aki kicsit kötődik Békéscsabához, olyat, aki kemény és karizmatikus. A futballpályán nincs demokrácia! Egy edzőnek igazi vezérnek kell lenni! Az történjen, amit mond! Két-három edző van jelenleg képben, akit személyesen hallgatunk majd meg. Reményeink szerint a jövő hét végén már lesz edzője a Békéscsabának.

– A 2024-25-ös szezonban újabb két csapattal csökkentik az NB II. létszámát, a négy NB III.-as bajnokot két párba összesorsolva döntik el, hogy melyik jut fel a másodosztályba. Mit gondol, vissza tud kerülni a Békéscsaba a másodosztályba?
– Vissza kell jutnia! Mindent el kell követni ennek érdekében! Barkász Sándor minden hátteret biztosít, de egyébként a kiesés sem pénzkérdés volt. A büdzsét tekintve az öt–nyolc között voltunk az NB II-ben. A lényeg, hogy újra kell mindent tervezni. A múlttal nem kell foglalkozni, mert akkor nincsen jövő.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában