Békéscsaba

2023.05.26. 13:07

A Wenckheim-kerékpárúttal bővültek az aktív turizmus lehetőségei

Az aktív turizmus került előtérbe azon a konferencián, amelyet az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ szervezett az önkormányzattal közösen, a Háromváros Kerékpáros Fesztivál keretében pénteken Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban. Elhangzott: az Aktív Magyarország szavazásán a Wenckheim kerékpárút elsöprő fölénnyel lett Az év kerékpárútja 2023-ban, ennek kapcsán Révész Máriusz államtitkár emléklapot adott át Szarvas Péternek és Balogh Józsefnek, Békéscsaba és Szabadkígyós polgármestereinek.

Licska Balázs [email protected]

Révész Máriusz Balogh Józsefnek (balra) és Szarvas Péternek adta át Az év kerékpárútja címmel együtt járó emléklapokat. Fotó: Bencsik Ádám

A Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára, Révész Máriusz elmondta, a cél az, hogy Magyarország a legélhetőbb országok közé tartozzon. Az élhetőségben, abban, hogy ki hány évig él, fontos szerepet játszik az életmód, miközben a magyarok keveset mozognak, és a mozgáshiány naponta átlagosan 37 ember halálát okozza itthon. Hangsúlyozta: meg kell mutatni, hogy mozogni élményt jelent, hogy a mozgás gyógyszer, és vannak olyan országok, ahol az orvos receptre mozgást ír fel. 

Hozzáfűzte, önmagában a mindennapos testnevelés sem jelent megoldást, hiszen nőtt a túlsúlyos gyermekek aránya az elmúlt időszakban. A fiataloknak vándortáborokat indítottak négy tematikában, van gyalogos, zarándok, kerékpáros és vízi, utóbbi kettő Békés vármegyét ugyancsak érinti. Szólt arról: elkészült a kerékpáros stratégia a következő évekre; és szerinte a KRESZ-módosítás is segítheti azt, hogy a közlekedés biztonságosabb, környezetbarát és egészségesebb legyen. 

Herczeg Tamás: Békéscsaba kerékpárosbarát város. Fotó: Bencsik Ádám

A magyarok 80 százaléka tud biciklizni, és harmada mondta azt, hogy rendszeresen kerékpározik is. A bringahasználat nő minden korosztályban, és ez összefüggésben van azzal, hogy egyre több kerékpárút épül – mondta Herczeg Tamás országgyűlési képviselő.

Hangsúlyozta: Békéscsaba kerékpárosbarát város, és bicikliutak vezetnek a környező települések irányába, így Doboz, Békés, Kétsoprony, Telekgerendás, Gyula felé is. A megyeszékhelyen jelentős fejlesztések valósultak meg 2010-től, sorolta többek között a Szarvasi utat, a Gyulai utat, de a Lencsési lakótelepet és Jaminát is nagyban érintették a beruházások. Újabb szakaszok épültek, meglévőket korszerűsítettek.

A Modern Városok Program (MVP) keretében épült ki a Wenckheim turista- és kerékpárút, amely kastélyokat köt össze, és amellett, hogy a kirándulók felfedezhetik az épített örökségeket, csodálatos természeti környezetben tekerhetnek. Több helyen alakítottak ki pihenőhelyeket. Szintén az MVP részeként az iparterületek megközelítését is segítették kerékpárutas fejlesztésekkel Békéscsabán. A Fürjesi elkerülő út mellett ugyancsak vezet végig bicikliút vagy bringázásra alkalmas szervizút.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, hogy az ország kerékpáros főutcája a békéscsabai Andrássy út, és hogy a városban sok olyan program van, amely a biztonságos közlekedést segíti, annak fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet. 

Egyre népszerűbb a Wenckheim kerékpárút

Szarvas Péter polgármester elmondta: az egészséges életmód tekintetében fontos a mozgás, a sport. Békés vármegye pedig az elmúlt években teljes mértékben felkerült az aktív turizmus térképére. Úgy véli, a kormány ebben a tekintetben is figyel a térségre, és ez támogatásokban szintén megjelenik. Békés vármegye pedig sokat tett azért, hogy ezt a figyelmet kiérdemelhesse, hogy számba vehető legyen aktív turisztikai célpontként.

Békéscsaba is megvalósított olyan fejlesztéseket az elmúlt időszakban, amelyek révén bővültek az aktív turizmus lehetőségei. Ebben a körben kiemelte a Wenckheim turista- és kerékpárutat, amely nagy népszerűségre tett szert immár nemcsak a helyiek, hanem a turisták körében is. Emellett vannak további elképzelések, így a Körösök völgyét érintő, Gyulától Békéscsabán át Szentesig tartó fejlesztés kapcsán a tervezési szakasz végéhez közelednek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában