Békéscsaba

2022.11.05. 19:53

Jaminai hímzésmintát tanultak meg az érdeklődők a közösségi házban

Jamina varázsa címmel rendeztek hímző foglalkozást szombaton Békéscsabán, a Jaminai Közösségi Házban. Az esemény apropója az volt, hogy idén ünnepli tízéves jubileumát a házban működő hímzőszakkör.

Gyemendi Réka [email protected]

Fotó: Für Henrik

Tíz éve annak, hogy elkezdődött a hímzőszakkör a Jaminai Közösségi Házban ismertette Baráth Éva szakkörvezető, a szakkör egyik tagja. Ismertette, hogy az egy évtizedes jubileum alkalmából a közelmúltban nyílt egy kiállítás a közösségi ház aulájában, ahol nem a szakkör tagjainak munkáit, hanem az elmúlt éveket mutatják be fotókon, így például a kirándulásokat, a közösségi életet. Baráth Éva elmondta, a kiállítás egyik sarkában helyet kaptak a Jamina Varázsa  elnevezésű hímzések is, ami, ahogy mondta, az elmúlt tíz év megkoronázása. 

Az alapoktól tanulhatták meg a minta elkészítését
Fotós: Für Henrik

Ezt a mintát, ami a komádi vászonhímzés újragondolása teljes egészében a a hímzőszakkör tagjai találták ki. A komádi vászonhízmés jellemzője, hogy nyers színű alapanyagra nyers színű fonallal hímzik a mintát, míg a Jamina Varázsa modern formájú, viszont a komádi motívumokhoz színes fonalat használnak. A szakkörvezető hozzátette, mindig igyekszik olyan mintát tervezni, ami kicsit a mandalákra hasonlít, tehát belülről kifelé építkezik.

A szombat délutáni hímző foglalkozáson az érdeklődők ennek a mintának az elkészítését tanulhatták meg egészen az alapoktól kezdve. A szakkör elmúlt tíz évét bemutató kiállítás november 27-ig látható a Jaminai Közösségi Házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában