Fellendítés

2022.06.02. 09:23

Lezárult az inkubátorház fejlesztése Szabadkígyóson

Lezárult az inkubátorház-fejlesztési program.

V. N.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, Balogh József és Szebellédi Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke adta át a megújult épületet a közelmúltban /Fotó: Bencsik Ádám/

Balogh József polgármester elmondta, a fejlesztés során felújított és bővített önkormányzati tulajdonú inkubátorház segít kiszolgálni a helyi és térségi igényeket, támogatva ezzel a település vállalkozásait, munkavállalóit. Hozzátette, az ingatlant a 2000-es évek elején pályázati támogatásból építették. Azóta közel teljes kihasználtsággal üzemel. Elmondta, 22 éve tette le az inkubátorház alapkövét Glattfelder Béla államtitkár és Hanó Miklós országgyűlési képviselő társaságában. 

– Az inkubátorház egy uradalmi számtartó irodájának alapjaira épült. Mögötte egy felújított intézői lakás, ma helyi múzeumként működik. Szomszédságában az utolsó Wenckheim gróf titkárának a háza díszlik. E három épület valamelyikében született Pándy Kálmán, a híres ideggyógyász. 

–A távolabbi épület volt a lakhelye a nábobnak, gróf Wenckheim József Antalnak. És innen alig 50 méterre, a templomtéren eskette meg a nábob a helytartóit és a falu népét, hogy óvják és neveljék fel a háromesztendős kis Krisztina lányát az ő halála után, akiből az új kastély építtetője és a megye nagy jótevője vált – ismertette a polgármester­. 

Hozzátette, ebből is látszik, a település azon része, ahol az inkubátorház is található, a szíve a falu több mint 600 éves történetének. 

– Őrzi a múltunkat, amit először a Váradi Regestrum említ 1398-ban. Éltek itt kígyósiak már az Anjou-korban, a török előtt és a török után is, de a Wenckheimek jóvoltából virágzott fel igazán itt az élet – avatott be minket Balogh József. 

Mint megtudtuk, a korábban elnyert 126 millió forint támogatásból korszerűsítették a már meglévő ingatlant, valamint egy új raktárépülettel és egy folyosóval is kibővítették azt. Emellett új nyílászárókat helyeztek el a főépületben és a raktárban, mindkét épületet hűtő-fűtő klímával szerelték fel, valamint napelemrendszerrel is ellátták az intézményt. 

– A fejlesztéssel a vállalkozások beindulása, a helyi vállalkozások jövedelmének növekedése, a munkanélküliség csökkentése és lakosság életminőségének javulása várható – hangsúlyozta a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában