fejlesztési program

2021.11.10. 16:59

Átadták a megújult inkubátorházat Szabadkígyóson

Átadták a megújult inkubátorházat Szabadkígyóson szerda délelőtt. Az ingatlant a 2000-es évek elején pályázati támogatásból építették. Azóta közel teljes kihasználtsággal üzemel. A nemrégiben elnyert 126 millió forint támogatásból korszerűsítették a már meglévő ingatlant, valamint egy új raktárépülettel és egy folyosóval is kibővítették.

Vágvölgyi Nóra

Balogh József, Herczeg Tamás és Szebellédi Zoltán adta át a megújult épületet /Fotó: Bencsik Ádám/

Fotó: Bencsik_Adam

Lezárult a második inkubátorház-fejlesztési program Szabadkígyóson. Az elnyert 126 millió forintból többek közt új nyílászárókat helyeztek el a főépületben és a raktárban, mindkét épületet hűtő-fűtő klímával szerelték fel, valamint napelemrendszerrel is el lettek látva.

Balogh József, a település polgármestere az átadón elmondta, 21 éve tette le az inkubátorház alapkövét Glattfelder Béla államtitkár és Hanó Miklós országgyűlési képviselő társaságában.

– Az inkubátorház egy uradalmi számtartó irodájának az alapjaira épült. Mögöttünk egy felújított intézői lakás, ma helyi múzeumként működik. Mögötte az utolsó Wenckheim gróf titkárának a háza díszlik. E három épület valamelyikében született Pándy Kálmán, a híres ideggyógyász. A távolabbi épület volt a lakhelye a Nábobnak, Gróf Wenckheim József Antalnak. És innen alig 50 méterre, a templomtéren eskette meg a Nábob a helytartóit és a falu népét, hogy óvják és neveljék fel a három esztendős kis Krisztina lányát az ő halála után, akiből az új kastély építője és a megye nagy jótevője vált – ismertette a polgármester.

Herczeg Tamás, Balogh József és Szebellédi Zoltán adta át a megújult épületet /Fotó: B.Á./

Hozzátette, ebből is látszik, hogy a település azon része, ahol az inkubátorház is található, a szíve, a falu több mint 600 éves történetének. – Őrzi a múltunkat, amit először a Váradi Regestrum jelez 1398-ban. Éltek itt kígyósiak már az Anjou korban, a török előtt és a török után is, de a Wenckheimek jóvoltából virágzott fel igazán itt az élet – avatott be minket Balogh József.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő az eseményen úgy fogalmazott, Szabadkígyós jó úton jár, egyrészt, mert a lélekszáma hosszú évek óta nem csökken, másrészt mert példaértékűen őrzi az örökségét, a hagyományait, miközben gazdasága is jó ütemben fejlődik.

Továbbá szót ejtetett a Békéscsaba, Szabadkígyós és Újkígyós közötti kerékpárút felújításáról és az ehhez kapcsolódó turisztikai fejlesztési tervekről is, amely a képviselő szerint tovább erősíti majd a települések közötti szerves kapcsolatot.

Egyúttal kiemelte, jövő tavasszal, a megújult Wenckheim-kastély átadásakor a turizmus is egészen biztosan élénkülni fog a környéken.

Szebellédi Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke szerint ahhoz, hogy egy település fent tudjon maradni, a történelmi értékek megőrzése és a gazdasági fejlődés, fejlesztés kéz a kézben kell hogy járjon. – Fontos, hogy az emberek jól és otthon érezzék magukat ott, ahol laknak, ugyanakkor meg is kell tudjanak élni – hangsúlyozta.

Hozzátette, a 2016-ban elnyert 126 millió forintos támogatásnak köszönhetően új épülettel bővülhetett az inkubátorház, amely egyrészt lehetővé teszi a munkahelyek megtartását, másrészt a régi épületrész felújításával az üzemeltetés is gazdaságosabbá válhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában