Békés megye

2022.04.23. 08:14

Vasárnapig lehet nevezni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra

Április 24-én, vasárnap 18 óráig lehet még regiszrálni az Innovációs és Technológiai Minisztérium „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” felhívására. Hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akcióján 2021-ben közel százezer önkéntes vett részt, és közel 1500 helyszínen szedték össze Magyarország egyes közterületeiről az illegálisan lerakott hulladékot.

Beol.hu

Az önkéntes hulladékszedési akción 2021-ben közel százezer önkéntes vett részt /Fotó: Matey István/MW/

Fotó: Matey István

– Az akciónak köszönhetően 2021-ben közel 3000 tonna hulladéktól tisztítottuk meg az országot, amelyből mintegy 1000 tonna az önkéntesek koordinátorok közreműködésével került összegyűjtésre – olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium honlapján.

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció a környezettudatos gondolkodást, a lakossági szelektív hulladékgyűjtés elterjedésének erősítését, és az erre irányuló széles körű társadalmi szemléletformálást is népszerűsíti.

Tavaly több mint félezer oktatási intézmény tanulói és munkatársai vettek részt a szemétszedésben, és a legtöbb önkéntest megmozgató akciók is az oktatási intézmények közül kerültek ki. Ezen kívül 242 egyesület és civilszervezet, 272 államigazgatási szerv és 156 magánkezdeményezés keretében gyűjtötték az önkéntesek a hulladékot.

Az akció nagyszerű lehetőséget biztosít a résztvevők számára az illegális hulladékkal szennyezett területeknek a megtisztítására, ugyanis az összegyűjtött hulladékok szállítási költségeit, valamint a hulladék összegyűjtéséhez szükséges eszközök (kesztyű, zsák, kötöző) biztosítását is az ITM vállalja. 

A TeSzedd! akcióban való részvétel lehetőséget ad az iskolák számára a környezetvédelmi irányú közösségi szolgálat megszervezésére, ezzel együtt a középiskolás diákoknak a kötelező közösségi szolgálatuk részbeni teljesítésére. Emellett közösségi élményt is ad: a családok bevonásával nemcsak a családon belüli, hanem az iskola és a családok közötti kapcsolatok építésére is jó lehetőség – derül ki a szelektalok.hu cikkéből

Idén tizedik alkalommal, 2022. május 2-a és 8-a között, az ország egész területén, így Békés megyében is nagytakaríthatnak majd a TeSzedd! önkéntesei. A regisztrációs időszak 2022. április 19-24. 18:00 óráig tart a https://regisztracio.szelektalok.hu/ oldalon, amelyre az érdeklődők e-mail címmel vagy a Facebook profillal is regisztrálhatnak.

Nemrég megújult az illegális lerakók bejelentését fogadó Hulladékradar alkalmazás, amit eddig több mint 23 ezren töltöttek le és a segítségével már közel 70 ezer tonna hulladékot szállítottak el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában