Jövő

2022.02.05. 06:35

Vonzzák a fiatalokat Békés megye községei

Több Békés megyei kistelepülésen is megfordultak a korábbi kedvezőtlen elvándorlási folyamatok. A fiatalok közül egyre többen már helyben képzelik el a jövőjüket, illetve a közeli városokból is érkeznek új lakók.

Licska Balázs-Papp Gábor

Tarhoson arra törekednek, hogy a legkomfortosabb körülményeket biztosítsák a helyiek számára, ezért újítják fel folyamatosan a középületeiket. Az óvoda is megszépült a közelmúltban /Fotó: Imre György/

Fotó: Imre Gyorgy

Kürti Sándor, Tarhos polgármestere elmondta, hogy csak tavaly tizenöt pár kötött házasságot a településen, miközben alig akad eladó ház a faluban. Hozzátette, van néhány bank által lefoglalt ingatlan, azokról szeretnének tárgyalni a pénzintézetekkel, hogy minél előbb oda is új lakók költözhessenek. – A helyi fiatalok közül a legtöbben már helyben képzelik el a jövőjüket, és közeli városokból, Gyuláról, Vésztőről és Békésről is érkeztek hozzánk új lakók az elmúlt időszakban – fogalmazott Kürti Sándor, aki úgy vélekedett, a kedvező változásoknak több oka is van. A családtámogatási rendszer, a családi otthonteremtési kedvezmény, a lakásfelújítási támogatás, a falusi csok egyaránt segíti a fiatalabb korosztály tagjait. – Mi pedig igyekszünk helyben a legkomfortosabb körülményeket teremteni. Minden belterületi utunk aszfaltos, intézményeink, az óvoda, az orvosi rendelő, a játszótér, egyaránt megújultak – sorolta a polgármester. 

– A közösségi élet is jól működik, rengeteg a program. Békés alig 7-8, Békéscsaba és Gyula 25-25 kilométerre található. A község nyugodt, csendes, az itt élő emberek barátságosak. Karácsonykor pedig valamennyi családot hétezer forint értékű tartósélelmiszer-csomaggal köszöntöttünk. Mint elmondta, a fejlesztések is hamarosan folytatódnak, amelynek során számos középületet napelemmel szerelnek fel, hogy így csökkentsék a működési költségeket. – Egy településnek kétféle lakója lehet, aki az adott helyen lakik, és aki ott él. Mi azt szeretnénk, ha nálunk mindenki itt élne. A polgármesteri tisztség is szolgálat az ilyen helyeken, amelyben ha kell, a nap 24 órájában rendelkezésre kell állni – hangsúlyozta­. 

A fiatal, kisgyermekes családok egyre szívesebben költöznek falvakba /Fotó: Shutterstock/

Csökmei Gábor, felesége és kislányuk bő egy éve költözött Tarhosra. A fiatalember hírportálunknak elmondta, felesége és ő is kertes házban nőtt fel, így szerették volna, ha gyermekük is hasonló módon tehetné ugyanezt. A közeli Békésen, ahová a munkája is köti, az ingatlanárak miatt nem találtak olyan házat, ami az elképzeléseiknek is megfelelt volna, és árban is belefért volna a keretükbe. – Ezért elkezdtünk a környező, kisebb településeken nézelődni, több ingatlant is megnéztünk, mérlegeltük a munkába járást, a települést, és végül egy barátunk segítségével találtuk meg a jelenlegi otthonunkat Tarhoson, ami nem kis túlzással szerelem volt első látásra – fogalmazott. 

– Csendes környezet, összetartó közösség, családias hangulat, teljesen élhető falusi élet, abszolút nincs hiányérzetünk. S ami a legfontosabb, a kislányunknak megadhatjuk azt, ami nekünk természetes volt gyerekként. Egy csodálatos udvar, ahol játszhat a kiskutyájával, bátran kiengedhetjük játszani a szomszéd gyerekekkel akár az utcára is. Csodálatos embereket ismertünk meg, és életre szóló barátságokat kötöttünk.

Gyorsan gazdára találnak a házak

Méhkeréken egy hónapon belül gazdára találnak az eladó házak, helyben nagyon pörög az ingatlanpiac – osztotta meg tapasztalatait Tát Margit polgármester. Hozzátette, aki csak teheti, a lakás felújításához fel is veszi az otthonteremtési kedvezményt. Úgy véli, a falusi csok nagyon fontos szerepet tölt be abban, hogy a fiatalokat a helyben maradásra ösztönözze. Méhkerék olyan, mint egy kisváros – folytatta, sorolva, hogy a megvalósult szennyvízberuházásnak köszönhetően a település immár teljesen közművesített, rengeteg szolgáltatás érhető el, és ugyanúgy megtalálhatók a gyermekekről, mint az idősekről gondoskodó intézmények, emellett a szórakozási, kikapcsolódási lehetőségek szintén adottak. Van bölcsőde, óvoda, általános iskola, gondozási központ, művelődési ház, háziorvos, fogorvos és patika is többek között. Tát Margit polgármester hangsúlyozta, hogy az utak korszerűsítése szintén sokat nyom a latban, emlékeztetett, hogy megújult a méhkeréki bekötőút, illetve rövidesen rendbe teszik a Sarkad és a határátkelő közötti szakaszt is. Ennek is köszönhető, hogy a fiatalok nem költöznek el például Gyulára, hiszen autóval Méhkerékről is 20-30 perc alatt beérhetnek a munkahelyükre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában