Galériákkal

2022.02.05. 19:43

Disznótorossal elevenítették fel a hagyományokat Gyomaendrődön

Városi disznótorost és böllérpálinka emlékversenyt tartottak szombaton Gyomaendrődön. Az eseményt a hagyományok megőrzésének jegyében szervezték meg immár tizenkettedik alkalommal. Az ízek és az illatok ezúttal is a régi időkbe invitálták az érdeklődőket, a hangulat pedig kitűnő volt a standoknál és a látogatóknál is.

V.E.

A gyomaendrődi versenyre tizenöt csapat készült disznótorossal /Fotók: Jenei Péter/

A XII. Gyomaendrődi Disznótoros és Tímár János Böllérpálinka Emlékversenyen a nagyapáinktól tanult disznótoros hagyományokat és gasztronómiai élményeket élhették át újra a jelenlévők. A rendezvény piacán helyi készítésű kolbászt, tepertőt, valamint füstölt húst kínáltak, miközben a helyszínen hagyományos disznótoros ételeket, hagymás vért, cigánkát és pecsenyét sütöttek a látogatóknak. A megnyitón elsőként Gera Krisztián, a Gyomaendrődi Üdültetési Szövetség Turisztikai Egyesület elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, örömére szolgál, hogy komoly érdeklődés mutatkozik az immár hagyománnyá vált disznótoros iránt. Toldi Balázs polgármester kifejtette, a jelenlévők számából látszik az, hogy szüksége van a gyomaendrődi illetve környékbeli lakosságnak a rendezvényekre, legyenek azok akár kulturális, vagy éppen gasztronómiai programok. Ezért is fontos, hogy a városi disznótorost ha az alapból kitűzött dátumnál később is, de meg tudják rendezni.

Toldi Balázs polgármester és Dankó Béla országgyűlési képviselő

Elárulta, 15 olyan nevezőcsapat volt, aki disznótorossal mutatkozott be, illetve sokan jelentkeztek süteményekkel és pálinkákkal is megmérettetésre. Toldi Balázs után Kiss István, az erdélyi Marosludas polgármestere mondott köszöntőt. Megtudtuk, településükről 2015 óta rendszeresen látogatnak el a gyomaendrődi disznótoros és böllérpálinka versenyre, ahol mindig jól érzik magukat és szívélyes fogadtatásban részesülnek. Végül Dankó Béla országgyűlési képviselő hangsúlyozta, jó számára látni azt, hogy vidéken máig nem felejtődött el a disznótorok hagyománya. Még annak ellenére sem, hogy sajnos egyre kevesebb háznál tartanak állatokat, illetve egyre kevésbé önellátók az emberek. Ugyanakkor fontos, hogy ezek az értékek megmaradjanak, hogy a lakosság legalább ilyen rendezvényeken magának készítse el az egészséges élelmiszereket, és alkossanak közösséget, legyenek társaságban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában