projekt

2021.07.24. 07:00

Támogatták a különböző szakmák elsajátítását Dobozon

Lezárult az a projekt, amely a szegregáció felszámolását célozta meg 200 millió forintos uniós támogatásból – jelentették be az érintettek pénteken délután a Széchy emlékházban.

B. O.

Sarkadi Zoltán, Kovács József, sztojka Attila, köves Mihály

Fotó: LP6DMK2

Köves Mihály, a település polgármestere a projekt elsődleges céljairól szólva a mélyszegénységben, szegregált lakókörnyezetben élő, hátrányos helyzetű emberek társadalmi felzárkózásának és integrációjának segítését jelölte meg.

A projekt ismertetéséből kiderült, a pályázatba bevonható, 16 és 54 év közötti korosztályba tartozó aktív korúak létszáma 285 fő volt, melyből 200 fő és családtagjaik, összesen 337 fő vett részt. A projekt lehetőséget biztosított 129 fő részére felnőttképzésben tanfolyamok elvégzésére, melyből 8 fő targonca-vezetői képesítést szerzett. A többiek kerti kisgépkezelői, bútorfestés, díszítés, rendezvényszervezés, gyógynövénygyűjtés, mézeskalács készítés, ajándéktárgy készítés, rongyszőnyeg készítés és életvezetési tanácsadás tanúsítvány valamelyikét szerezték meg.

Sarkadi Zoltán Zsolt, az Ösvény Esélynövelő Alapítvány ügyvezetője, dr. Kovács József országgyűlési képviselő, Sztojka Attila, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója és Köves Mihály /Fotó: Lehoczky Péter/

Emellett 25-25 fő vett részt alapkompetencia és digitális írástudást fejlesztő tanfolyamon. További 5 fő a képzéseken való részvételt követően újra iskolapadba ült és a Békéscsabai Járási Hivatal foglalkoztatási osztálya által indított képzésen újabb szakmát szerzett. A képzéseknek, felzárkóztatásnak és a szakmai munkának köszönhetően 46 fő munkát tudott vállalni a településen és a környező városokban. Hozzátették: a pályázat céljainak megvalósításához informatikai-, irodai eszközöket és berendezéseket vásároltak.

Elhangzott, hogy ez a projekt szorosan összekapcsolódik egy másik pályázattal, melyből 7 dobozi család életkörülményei javulhatnak. A családok 3 új építésű és 4 felújított bérlakásba költözhetnek be a pályázat megvalósítását követően. A célcsoport tagok a felújított szociális szolgáltató házban tudják majd igénybe venni a különböző szakmai és szociális szolgáltatásokat. A sportpályánál megépülő közösségi tér pedig lehetőséget ad a szegregált és integrált területen élők közös programjainak megvalósítására.

Fotók: Lehoczky Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában