múltkutatás

2021.07.21. 13:58

Profi fémdetektorral kutatják a leleteket Szarvason

Legújabban a középkori Káka falu leletmentése fűzhető Czesznak Zsolt és Kelemen Gábor nevéhez. A két múltkutató a Holt-körös mederkotrási helyszínén összesen 161 fémleletet talált, melyek között vannak egyebek mellett érmék, gyűrűk és fegyverek is.

Vásári Erzsébet

Fotó: Picasa

A tavaly ősszel lezajlott zagytározó-építéshez kapcsolódó leletmentésük eredményeiről számolt be lapunknak Czesznak Zsolt és Kelemen Gábor múzeumbarát fémkeresősök. Elmondták, a Szarvasi Holt-körös mederkotrási munkálataihoz nélkülözhetetlen zagykazetták létrehozása során az egyik objektum az egykoron elpusztult Káka falu lelőhelyet és annak templomhelyét is veszélyeztette. A hivatalos nyilvántartásban szereplő közeli lelőhely kiterjedése azonban a korábbi adatok szerint nem érintette az építkezést. Szerencsére néhány hónappal korábban Szarka József régész felügyelete mellett már végeztek itt kutatásokat, amikor sikerült azonosítani a középkori település templomának maradványait.

Kelemen Gábor és Czesznak Zsolt nagy lelkesedéssel segítik immáron két esztendeje a múzeum munkáját /Fotó: BMH/

A lelőhely különlegessége, hogy az érintett területen több száz éve nem folyt mezőgazdasági művelés. Az ősrégi legelő gyökérszintje alatt gyakorlatilag érintetlenül maradtak meg az egykor itt élt emberek tárgyi emlékei. Az építkezés kezdésekor a fentiek miatt az örökségvédelmi szakhatóság régészeti megfigyelést rendelt el, amit a Szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum munkatársai láttak el. Elárulták, a rövid határidő miatt kevés idejük maradt a szisztematikus műszeres átvizsgálásra, szinte a földmunkagépek előtt kocogva derítették fel, és mentették a leleteket a Szarka József által korábban kijelölt, de azóta 1,5 méter vastag iszapréteggel elfedett területen.

Hozzátették, néhány év múlva a szikkasztott „iszap-humuszt” vélhetően széthordják a termőföldekre, ami után az érintetlenül hagyott templomhelyen akár feltárás is végezhető. Majd örömmel számoltak be arról, hogy a lehetőségekhez és a szűkös határidőhöz képest az akció eredményesnek bizonyult, amit az azóta készült leletszóródási térképek is ékesen bizonyítanak. A fémdetektoros kutatás során összesen 161 fémlelet került elő, amiből 68 érme, 35 gyűrű és 58 fegyver, veret, és egyéb használati tárgy volt. Az előkerült fémleletek a restaurálást követően a Szarvasi Tessedik múzeum gyűjteményét gyarapítják majd.

A múltkutatókról megtudtuk, a két főből álló csapat 2019-ben vette fel először a kapcsolatot a Tessedik múzeummal. Lelkes lokálpatriótaként ajánlották fel önkéntes segítségüket, elsősorban a műszeres leletfelderítésnél. Kapcsolatuk a múzeummal mára egy jól működő, kölcsönös bizalomra és eredményes csapatmunkára épülő tevékenységgé fejlődött. Tavaly tavasztól pedig már az új örökségvédelmi jogszabályok által megkövetelt szerződéses viszonyban folytatják önkéntes szerepvállalásukat. Hangsúlyozták, kizárólag Szarka József koordinálása és szakmai felügyelete mellett végeznek kutatásokat, és örömükre a közös együttműködés eredményeképpen immár több, szakmai körökben is elismert jelentős felfedezéssel büszkélkedhetnek.

Fémkincsek jelezték a templomot

Szarka József elmondta, azt már az 1970-es évek óta tudták, hogy a mederkotrási munkálatok helyszínén volt a középkori, fontos kereskedelmi út mellett fekvő Káka település. Akkor azonban nem tudták bejárni, feltárni a Dögös-Kákafoki-főcsatorna északi partjánál lévő rétet.

A tavalyi békésszentandrási ivóvízminőség-javító munkálatokhoz kapcsoló feltárásuk során viszont ők megnézték a helyszínt fémkereső műszerrel. Ekkor előkerültek leletek és egy kisebb domb is, amiből valószínűsíthető volt, hogy itt állt az egykori templom. A zagytározót építésekor pedig újra vizsgálni kezdték a területet, ekkor került elő a Czesznak Zsolt és Kelemen Gábor által említett 161 fémlelet. Utóbbiak szintén a templom helyére és a körülötte lévő temetőre utaltak, azoknak köszönhetően tehát már meg tudták határozni a pontos helyét. Végül hangsúlyozta, önkéntes fémkeresőik sokat segítettek ebben, és több korábbi feltárásuk, ásatásuk során is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában