videóval

2021.06.15. 11:29

Tart a harc Békésben a szúnyogok ellen

Országszerte, így Békés megyében is a vízparti területeken folytatódik, folytatódott a múlt héten a szúnyoglárvák elleni védekezés, az országos szúnyoggyérítési program részeként. Eközben több megyei településen ugyancsak lépnek a rovarok ellen, mert az időjárás kedvez a vérszívók fejlődésének.

Hírlap-összeállítás

20210610 Szarvas Gyérítik a szúnyogokat Szarvason fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

A hét elejéig az országos szúnyoggyérítési program április 22-i indulása óta mintegy tizenötezer hektáron végeztek biológiai lárvagyérítést a szakemberek hazánkban. Az alkalmazott készítmény a szúnyogok lárváin kívül más rovarokra nem veszélyes, közvetlenül a vízi élőhelyeket permetezik repülőről, terepjáróra rögzített berendezésekkel vagy háti permetezővel. A kifejlett szúnyogok ellen földi kémiai módszerrel eddig csak a Tisza-tónál kellett védekezni – számolt be a fejleményekről a hét elején az Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A múlt héten Szarvason és környékén is dolgoztak a szakemberek. A biológiai készítményt közvetlenül a vízi élőhelyekre permetezték, ami csak a szúnyoglárvákra jelent veszélyt /Fotók: Bencsik Ádám/

Az elmúlt héten több megyében, így Békésben, a Körösök térségében lévő holtágakban folytatódott a védekezés. A korábbi légi beavatkozásokat kiegészítették földi technológiával. A katasztrófavédelem honlapja szerint ezen a héten – a tervek szerint – 410 hektáron végeztek biológiai gyérítést a megyében. A meleg időjárás kedvez a szúnyogok fejlődésének, ezt a katasztrófavédelem által megbízott szakértők folyamatosan nyomon követik, ahol szükséges, elrendelik a beavatkozásokat­.

Békés megyében korábban, április 30-án 900 hektáron légi, május 13-án 400 hektáron földi, május 15-én 500 hektáron légi úton végeztek biológiai szúnyoggyérítést.

Addig összesen 1800 hektárnyi vízfelületet kezeltek a megyében biológiai módszerrel, ez a vízfelület 14 ezer 400 olimpiai úszómedencének felel meg. Ezt egészítette, egészíti ki a hétre tervezett 410 hektáros gyérítés.

Eközben több település is mozgolódik a védekezés elősegítése érdekében. Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere Facebook-oldalán számolt be arról, hogy az átlagosnál több májusi csapadék nyomán kialakuló vízállások kiváló tenyészőhelyet biztosítottak a szúnyoglárvák fejlődéséhez, melyek a kora nyári időben már imágóvá fejlődve egyre nagyobb számban fognak megjelenni, csípéseikkel megkeserítve a gondtalan szabadban tartózkodást.

– Épp ezért, valamint a korábbi évek pozitív tapasztalatai alapján, önkormányzatunk a szúnyoggyérítési feladatok megszervezése és végrehajtása érdekében az idei évben is csatlakozott a gyomaendrődi önkormányzat által vezetett Körös-völgyi Konzorciumhoz – tette hozzá.

Mi magunk is sokat tehetünk

Mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy csökkenjen a szúnyogok száma, és sikeres legyen a központi szúnyoggyérítés. A szúnyogok élőhelyeinek jelentős része magántelkeken található. A ház körüli, vízzel teli vödrökben, esővíztározókban, hordókban, kaspókban, madáritatókban, gumiabroncsokban ezerszámra fejlődhetnek szúnyogok. Öntsük ki vagy fedjük le ezeket, és máris ­sokat tettünk a szúnyogok ellen. Az ereszcsatornát, vízelvezető árkot tartsuk karban, hogy a csapadékvíz elfolyhasson.

[embed]]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában