meg akarják menteni

2021.05.01. 06:55

Félő, hogy a bélmegyeri „Öreg hölgy” kettétörik

Egyre idősebb az „Öreg hölgy”, azaz a bélmegyeri bekötőútnál álló több száz esztendős fehér fűz. Mint Szelekovszky László elkötelezett természetvédő elmondta, még 1995-ben vágták le azokat az ágakat, amelyek veszélyeztették a fa életben maradását. Most is hasonló műveletre kerül sor: szavai szerint úgynevezett egyensúlyi vágással szabadítják meg a matuzsálemet azoktól a nagyobb ágaktól, amelyek azzal fenyegetnek, hogy a terhük alatt az egész törzs kettétörik.

Busi Ottó

A természetvédő szakember elmondta, a fa teljesen véletlenül menekült meg az emberi pusztítások elől, majd a későbbi időkben pedig a feltűnően nagy törzskerületű, impozáns látványának köszönhetően menekült meg. Az öreg fehér fűz külön nevet is kapott, „Idős Fehér Hölgy” néven.

Perecz Sándor és Szelekovszky László, a háttérben pedig az öreg fehér fűz

– A helyiek nagyon aggódnak a fáért, és Perecz Sándor polgármester kérte, hogy mondjak szakvéleményt, adjak tanácsot mit kellene tenni. Nem öljük meg természetesen a fát, meg kell hagyni azt az utókornak. Békés megye legöregebb fehér fűzfájáról van szó, azonban egyre csak növeszti az ágait, az alja korhad, gyengül, és ha nem cselekszünk egyszer csak széttörik az egész, a súly alatt. Ha pedig ez megtörténne, félő a további sorsa. A napokban bejelöltük, hogy mely ágakat kell levágni, a tűzoltók pedig vélhetően május első hetében jönnek, és elvégzik a feladatot – részletezte Szelekovszky László.

Országosan ismert az öreg fűz

Szelekovszky László a fa történetéről beszélve elmondta, a matuzsálem az 1980-as években kapott védettséget, ma pedig már Békés megye legöregebb fehér fűzfájának tekinthetjük, a szakember 360 évesre becsülte. Látványa lenyűgöző, minden arra járó igyekszik megörökíteni, képet készíteni róla. Az „Idős Fehér Hölgy” fehér fűz országosan is nyilvántartott: a „Magyarország faóriásai és famatuzsálemei” Bartha Dénes által szerkesztett erdészettörténeti kötetben. Továbbá a „Magyarországi települések védett természeti értékei” című, Tardy János szerkesztette könyvében, illetve Békés megye számos természetvédelmi kiadványában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában