triumvirátus

2021.02.21. 15:27

A helyi tanyavilágot járják a szarvasi mezőőrök

Igazi kapocsként működnek a város és a tanyavilág között a szarvasi mezőőrök. Bracsok Istvánt, Janecskó Jánost, illetve Vajgely Zoltánt a segítségnyújtás és a problémamegoldás vezérli a mindennapokban. Nevükhöz fűződik már számos emberi élet megmentése és megkönnyítése, de az állatvédelemben is tevékenykednek.

Vásári Erzsébet

20210217 Szarvas mezőőrök munka közben Aszódi Éva szervezési osztályvezető Vajgely Zoltán mezőőr Bracsok István mezőőr Janecskó János mezőőr Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Aszódi Éva szervezési osztályvezető a szarvasi mezőőrségről elárulta, a képviselő-testület 1999 márciusában döntött arról, hogy mezőőri szolgálatot hoz létre, ami három fővel indult, amely létszámot, bár változó személyekkel, de azóta is tartják. Jelenleg Bracsok István, Janecskó János és Vajgely Zoltán személyében.

Az osztályvezető részletezte, a mezőőrök feladatai közé tartozik többek közt a területükön található önkormányzati tulajdonban lévő erdők, ingatlanok és egyéb területek védelme, a közbiztonság folyamatos ellenőrzése, a tulajdon elleni – például termény- és falopást elkövetők és az illegális hulladékot elhelyezők felderítése.

Utóbbi szinte állandó feladatot ró rájuk.

Tevékenységük kiterjed továbbá a töltések, csapadékelvezető csatornák és geodéziai (földméréstani) pontok ellenőrzésére is. Hozzátette, a felsoroltakon kívül lelkesen vesznek részt a külterületi problémák orvoslásában, és az évek során jó kapcsolatot alakítottak ki az ott lévő lakossággal. A tanyavilág lakói szívesen fordulnak hozzájuk gondjaikkal, hiszen a három férfi mindent megtesz azért, hogy megoldást találjanak számukra, akár saját maguk, akár a hivatal dolgozóit bevonva, velük együttműködve.

Janecskó János (előtérben) pásztázza a környéket, mellette munkatársai: Bracsok István és Vajgely Zoltán /Fotók: Imre György/

Aszódi Éva kiemelte, a mezőőrök nagy figyelmet fordítanak az idős, egyedülálló nyugdíjasokra, akiket gyakran látogatnak, hogy ellenőrizzék épségüket, illetve télen tűzifakészletüket. A lakosság ezen tagjai

elfogadják és mindig szeretettel várják őket,

hiszen általuk nagyobb biztonságban érzik magukat, ráadásul közvetítőként segítenek számukra a szomszédok közötti viták elsimításában is. A rendőrséggel is együttműködnek, de a szomszédos vadásztársaságokkal és a halőri szolgálattal is jó a viszonyuk.

Aszódi Éva szólt a feladatokról

Most pedig nagy fába vágták a fejszéjüket, hiszen segítségükkel kezdeményezte a Darehnél az önkormányzat annak a közel kétszáz lakosnak a házhoz menő hulladékgazdálkodási közszolgáltatásba történő bevonását, ami a visszajelzések szerint májustól el is indulhat az első területen. Dolgoznak azonban rajta, hogy

az összes, szarvasi külterületen megoldott legyen a szelektív, kommunális és biohulladék elszállítása.

Végül megtudtuk, a mezőőrök jeleskednek még az állatvédelemben is. A gyepmesteri telepnek besegítenek ugyanis a kóbor kutyák begyűjtésében, amelyhez egy kábító­­pisztollyal is rendelkeznek.

Bracsok István bemutatta a mezőőrök szolgálati kábítópuskáját

Több különleges feladatuk is volt

Janecskó János és Vajgely Zoltán elárulták, az elmúlt években több különleges esetnél is segítettek már munkájuk keretében és szabadidejükben is. Ilyen volt például egy motoros baleset, ahol a sérültet kellett keresni, de egyikük húzott már ki a Körösből holttestet is. Ezen túl a feladatellátás mellett alap náluk a tanyavilág lakóival való kapcsolattartás. Fontos nekik a bizalom kialakítása, hiszen így tudják segíteni őket. Az időseket gyakran felhívják, illetve látogatják, hogy megbizonyosodjanak jóllétükről. Beszámolójuk szerint a nyolc óra munkaidőből hetet kint töltenek területeiken, az idő pedig szinte repül, mivel mindenkivel váltanak néhány szót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában