mesterkereső

2020.10.04. 11:14

Isten óvjon a kontár szakembertől!

Nem egyszerű szakembert találni egy-egy kőműves- vagy burkoló munkára – ezt saját bőrén érzi mindenki, aki felújításra, építkezésre szánja el magát. Némi odafigyeléssel viszont kiküszöbölhető, hogy egy kontárt bízzunk meg.

G. Cs.

Bizonyára sokan átestek ebben az évben egy-egy kisebb-nagyobb házfelújításon és sajnos többségüknél több volt a negatív tapasztalat az elvégzett munkát illetően. Az, hogy a korábbi évekhez képest megnövekedett az otthoni felújítások száma, azzal járt, hogy a piacot ellepték az olyan „szakemberek”, akik inkább közelebb állnak a kontár-, mint a mester-jelzőhöz.

Aki már túlesett egy felújításon, az bizonyára többé-kevésbé megismerte a mesterkereséssel kapcsolatos negatív tapasztalatokat, ám aki még csak most akar belevágni hasonló vállalkozásba, az jobban teszi, ha mindezek előtt alaposan tájékozódik.

Ha nem tájékozódunk alaposan, a végeredmény ilyen lehet /a szerző felvételei/

Intő jel, hogy ha a mester az első telefon után látatlanban azonnal olyan árat mond, ami feltűnően olcsó, és mindenhez ért, mindent meg akar csinálni, akkor egyre nő annak veszélye, hogy nem igazi szakemberrel van dolgunk.

Ha egy-egy szakmai kérdést teszünk fel neki és arra nem tud következetesen válaszolni, csak halogat, akkor jobb, ha megköszönjük neki a ránk szánt idejét és közöljük, hogy majd értesítjük.

A többi árulkodó jelet sajnos már csak akkor vesszük észre, ha mégis megbíztuk és már elkezdte a munkát. Ilyen az, hogy nem rendelkezik megfelelő szerszámokkal, folyamatosan plusz kiadások, pótmunkák merülnek fel vagy ha valami hiba merül fel, akkor rendre másokat okol. Az már csak hab a tortán, hogy a munka legvégén nem tud bemutatni számlát a beszerzett anyagokról és az is kiderül, hogy nem számlaképes.

Baranyainé Imre Julianna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara sajtóreferense elmondta, 2018-ban hat kőműves és hét burkoló tett mestervizsgát a kamaránál. Tavaly ezek a számok 5-5-re módosultak, ebben az évben pedig várhatóan már csak ketten lesznek azok, akik burkoló szakmában mestervizsgát tesznek.

A fenti adatok is azt a tendenciát támasztják alá, hogy miközben az elmúlt időszakban folyamatosan csökkent a szakember-utánpótlás, egyre több képzetlen szaki jelent meg a piacon, így a valódi mesteremberek iránt várhatóan tovább nő majd az igény.

Fontos, hogy ha burkoló szakembert keresünk, akkor mindig kérjünk tőle olyan árajánlatot, ami tartalmazza a részletes munkadíjat és az anyagdíjat is. Nem rossz választás, ha mindezt írásban kérjük.

Fontos, hogy a megfelelő szakember kiválasztása előtt alaposan tájékozódjunk, és ha nem találunk azonnal, akkor inkább várjunk. Soha ne ugorjunk bele meggondolatlan felújításba, hiszen a rosszul elvégzett munkát úgyis ki kell javítani, ami újabb kiadásokkal jár.

A szakemberek szerint a munkadíj csak harmadlagos

A Mapei Kft. kétszáz szakemberrel készített felmérése szerint a megrendelők 44%-a ismerős ajánlása útján keres házfelújításához szakembert, 22 százaléknál a munka mihamarabbi elkezdése az elsődleges és csak a harmadik helyen áll az ár 17 százalékkal. A megkérdezettek 73 százaléka már veszített el egy-egy megbízást azért, mert az olcsóbb szakembert választotta a megrendelő, ám valószínűleg ez a szám sokkal nagyobb is lehet, hiszen többségük nem vallja be, hogy talált olcsóbb mestert, hanem inkább ráfogja a feleségére/férjére, hogy az meggondolta magát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában