Békéscsaba

2020.09.29. 11:30

Stabil, panaszmentes beteg kaphat e-receptet

A napokban dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere aláírta azt a rendeletet, miszerint az orvosok továbbra is felírhatnak gyógyszert a telefonon jelentkező betegeiknek. Az e-recept lehetősége sok százezer embernek nyújt kényelmet és biztonságot, ráadásul járványügyi szempontból használatával jelentősen csökkenthető a megfertőződés esélye.

Vágvölgyi Nóra

20200928 E- receptet használnak a patikák Fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap a képen Dr. Hégely Bernadett Dr. Vozár István

Fotó: Bencsik Adam

Dr. Sonkoly Iván háziorvos úgy látja, az orvosok az utóbbi időben széles körben alkalmazzák az e-recepteket. A szakember szerint a betegek is kedvelik a telemedicina lehetőségét, melynek köszönhetően már nem kell személyes konzultáció, telefonon keresztül is megtörténhet a recept felírása.

– Kezdetben az e-recept kiváltásához személyes megjelenésre és a felírási igazolás kinyomtatására is szükség volt. Ám a koronavírus-járvány kezdete óta el lehet tekinteni a személyes konzultációtól. Ugyanakkor ez nem minden betegre és gyógyszerre igaz, mindig az orvos döntésén múlik, és az ő felelőssége, hogy kinek mit, mikor ír fel ebben a formában.

A csabai Isteni Gondviselés Gyógyszertárban a legtöbben e-receptet váltanak ki /Fotó: Bencsik Ádám/

A kezelőorvos dönt arról, hogy a betegnek milyen gyógyszerre van szüksége, milyen az állapota, szükséges-e ellenőrző felülvizsgálat, gyógyszerei hosszabb távon megfelelőek-e – ismertette a háziorvos.

Hozzátette, amennyiben a beteg állapota hosszabb ideje stabil, kontrollvizsgálat nem esedékes, panaszai nincsenek, akkor merülhet fel az e-recept lehetősége.

Ebben az esetben az orvos számítógépes programjával írja fel a recepteket, amely automatikusan e-receptté és a gyógyszertár számára is elérhetővé válik. Kiváltásához a felírási igazolás, az e-személyi, vagy a személyigazolvány és a tajkártya egyidejű bemutatása szükséges.

Dr. Melczer Mária, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Békés Megyei Szervezetének elnöke elárulta, mivel a koronavírus-járvány miatt a háziorvosok többnyire telefonon tartják a kapcsolatot a betegeikkel, jórészt e-recepttel találkoznak a gyógyszerészek.

– A legtöbben csak a személyigazolvány- és a taj­számukat adják meg, ez alapján hívjuk le az úgynevezett felhőből a gyógyszereket, és adjuk ki a betegeknek vagy azok hozzátartozóinak – részletezte a kamara elnöke.

Azonban a szakember úgy látja, hogy a telemedicinával jelentősen megnehezedett a betegeknek a saját gyógyszerezésükre való rálátása.

– Könnyebb volt, amikor a beteg elment az orvoshoz, kapott egy receptet felírási igazolással együtt, otthon ezeket szétválogatta, és majd csak ezután indult el a gyógyszertárba. Tudta, hogy mit mikor szeretne kiváltani. Most viszont a legtöbben bejönnek a patikába, megkérdezik, hogy mi van nekik a felhőben, ott van-e minden gyógyszerük – osztotta meg tapasztalatait a gyógyszerész.

Fokozottan vigyázzunk adatainkra

Dr. Melczer Mária, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Békés Megyei Szervezetének elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az e-recept kiváltásához szükséges tajszámunk az egyik legérzékenyebb adatunk, amely alapján ügyfélkapun keresztül nagyon sok minden kiderülhet rólunk.

Ezért a szakember azt javasolta, hogy a betegek bemondás helyett inkább adják oda a gyógyszerészeknek a kártyájukat, így továbbra is biztonságban tudhatják adataikat. Egyúttal a Magyar Gyógyszerészi Kamara Békés Megyei Szervezetének elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy a beteg csak kilencven napig tudja kiváltani az elektronikus formában felírt gyógyszerét, és miután kiadják, az adatbázisban érvénytelenítik a felírást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában