Fejlesztési kormánybiztos

2020.09.16. 13:44

Fejlődő pályára állhat régiónk gazdasága

A régió gazdaságát dinamikusan fejlődő pályára kell állítani, ehhez a legszélesebb együttműködés kell, én erre fogok törekedni – mondta a szegedi Nemesi Pál, akit nemrég a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosává nevezték ki.

L. B.

Szeged – 2019.07.05. Nemesi Pál az iparkamara elnöke, Ferroép Zrt. vezérigazgatója független polgármester-jelöltként indul a polgármesteri választásokon. Gazdasági fellendülést szeretne elérni, élhetőbb és közlekedés barát várost szeretne. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

– Milyen feladatokat lát el kormánybiztosként, kikkel tervezi az együttműködést, kiknek a véleményére számít?

– A régió gazdaságát dinamikusan fejlődő pályára kell állítani, ehhez a legszélesebb együttműködés kell, én erre fogok törekedni. A gazdasági együttműködésben érintett, illetve a gazdaságfejlesztési zónában megvalósuló fejlesztésekhez csatlakozó régiók állami, önkormányzati és gazdasági szereplőivel kapcsolatban vagyok. Az egyes tervek és koncepciók véleményezése körében a Szegedi Tudományegyetemmel, de valamennyi, a beruházásokkal érintett állami, önkormányzati és civil szervezettel is együtt dolgozom a jövőben. Békés megye gazdasági fejlődéséről legjobban a Békés megyeiek tudnak nyilatkozni, ezért természetesen kiemelten fontos a megyei kamarákkal, önkormányzatokkal és civil szervezetekkel­ való együttműködés. A civileket is szeretném bevonni a munkába, mert véleményem szerint közös ügyünk a gazdasági fellendülés, amelynek jótékony hatásait – remélem – a lehető leghamarabb saját bőrükön, hétköznapi életükben is érzik majd a régióban élők.

Nemesi Pál szerint egy komplex gazdasági zónában komplex megoldásokra van szükség /Fotó: Délmagyarország/Karnok Csaba/

– Milyen hosszú távra terveznek?

– Az én megbízatásom két évig tart. Az Európai Unió következő, 2021 és 2027 közötti költségvetési ciklusa pedig nagy lehetőséget jelent az egész régiónak, benne Békés megyének is.

– Milyen beruházások kerülhetnek előtérbe?

– Folyamatosan dolgozunk azon, hogy a régió gazdasága dinamikus pályára álljon, mert a gazdasági fellendülés eredménye a hétköznapi életünkben is megjelenik. Magyarország gyönyörű része a Dél-Alföld, rendkívül innovatív emberekkel, vállalkozásokkal, tervekkel. A Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna rendkívül sokszínű, mind gazdasági, mind infrastrukturális berendezkedése alapján. Rendkívül fontos, hogy sok városi és megyei önkormányzat van, amelynek tagjai maximálisan motiváltak abban, hogy a régió gazdasága dinamikusan fejlődjön.

– Békés megye számára mit jelenthet egy szegedi központtal bíró gazdaságfejlesztési zóna?

– Tapasztalataim szerint Békés megyében is a kimagasló gazdasági fejlődésre van hajlandóság az önkormányzatok, a civil szervezetek és a gazdasági szereplők részéről. Békés megyével kapcsolatban kiemelten fontos a precíziós mezőgazdaság támogatása. Nem titkolt célom, hogy a lehető leghosszabb értékláncokat alakítsunk ki a régióban, valamint a helyenként hiányosságokat tartalmazó, jelenleg is meglévő értékláncokat teljessé és a lehető leghosszabbá tegyük. A technológiai eszközök, tevékenységek összessége révén, a digitalizáció adta lehetőségek kiaknázásával magas szintre kell emelni a folyamatok átláthatóságát, valamint a vevői értékteremtést.

– Mik lehetnek a kihívások? Hiszen az egyes települések nincsenek ugyanolyan helyzetben sem gazdaságukat, sem lehetőségeiket illetően.

– A Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna megyénként is rendkívül változatos, sőt megyén belül is vannak hatalmas különbségek, még adott gazdasági szegmensen belül is. Komplex gazdasági zónában komplex megoldásokra van szükség. Az eltérő fejlettségű területek vonatkozásában különös figyelmet fordítunk arra, hogy a nagymértékű fejlesztések abba a régióba érkezzenek, ahol a legnagyobb szükség van rá. Nemcsak a gazdasági szereplőknek, de az itt élőknek is ismerniük kell a céljainkat, és össze kell fogniuk annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb érezzük saját hétköznapi életünkben is a gazdasági fejlődés jótékony hatásait. Fontosnak tartom a folyamatos tájékoztatást is.

Hirdetni kell: jó a Dél-Alföldön élni

– Célom, hogy a leghosszabb értékláncokat alakítsuk ki, amelynek végén a legjobb, ha a gazdasági zónában ott van a fogyasztó is, aki a vásárlásaival is segíti a régió gazdasági fejlesztését – fogalmazott Nemesi Pál. – Fontos, hogy büszkék legyünk az elvégzett munka eredményeire, és hirdessük a világban: a Dél-Alföld régióban jó élni, itt az emberekben van kurázsi, van erő, van szakértelem, van nyitottság az innovatív megoldások irányába, ami egyrészt gazdasági fellendülést hoz, másrészt a fenntarthatósága miatt környezetünket is védi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában