Galériával

2020.06.23. 19:55

Újranyitott a színház, olvasópróbát is tartottak Békéscsabán

Ismét megnyitotta kapuit a Jókai színház – adta hírül a teátrum igazgatója. A keddi sajtótájékoztatón Seregi Zoltán elmondta, a következő évadot hiánytalanul be tudják majd mutatni a társulat tagjai.

Vágvölgyi Nóra

20200623_Újranyit a színház_Békéscsaba_BÁ_BMH

Fotó: BENCSIK ADAM

– Nehéz időszakon vagyunk túl, a koronavírus-járvány fenekestül felforgatta a teátrum évadát, de most 98 nap után vége a veszélyhelyzetnek Magyarországon, visszatérhet az élet a normális kerékvágásba. Így már június 26-ától előadásokkal várja közönségét a csabai színház – osztotta meg Seregi Zoltán.

A rendelet értelmében „zárt helyen vagy szabadtéren tartott kulturális rendezvény – a zenés, táncos rendezvények kivételével – minden további korlátozás nélkül látogatható, megtartható. A kulturális intézmények a közönségforgalmi területeiket megnyithatják”. A veszélyhelyzet megszüntetésével június 18-ától Magyarország egész területére egészségügyi válsághelyzetet, járványügyi készültséget vezetett be a kormány, miszerint a rendezvények helyszínén az egészségügyi és biztonsági előírások betartására fokozott gondot kell fordítani.

– Erre a zöld jelzésre várt minden társulat, mi is arra készültünk, hogy amint lehet, elkezdődhessenek a próbák, és minél hamarabb megtarthassuk az előadásokat – hangsúlyozta az igazgató.

Seregi Zoltán az eseményen az első előadások sorrendjét is ismertette a megjelentekkel. Mint mondta, a Krúdy Gyula A vörös postakocsi című színjátékot nem tudják pótolni, helyette Murray Schisgal Szerelem, ó! című vígjátékát ajánlják a bérleteseknek. Ugyanakkor próbálják már a színészek Wass Albert Tizenhárom almafa című játékát, valamint Koltay Gergely – Szűcs István – Kormorán A Megfeszített című rockoperáját. A Tizenhárom almafa bemutatója augusztusban, A Megfeszítetté szeptemberben lesz. Murray Schisgal Szerelem, ó! című vígjátékát a nagyszínpadon már június 26-án, pénteken a Jókai-bérletesek, 27-én, szombaton a Somlay-bérletesek és 30-án, kedden a Bajor-bérletesek láthatják. Június 29-én, hétfőn 20 órától Csikós Attila Két összeillő ember című zenés darabjára az Ibsen-udvaron várja közönségét a színház.

– Tervezzük még, hogy július közepétől tíz napon át esténként ingyenes előadásokat, irodalmi esteket és zenei programokat tartunk. Ezzel szeretnénk kedveskedni a nézőinknek – fogalmazott az igazgató.

Hozzátette, ugyan az engedélyben nincs benne a távolságtartási kötelezettség, a nézők biztonsága a legfontosabb a számukra. Ezért minden előadáson maszkot biztosítanak a nézőknek, és kézfertőtlenítőket is kihelyeznek a közönségtérben.

– A rendeletben ötszáz fő van maximalizálva, és mivel a színház 420 férőhelyes, így ennek a követelménynek is megfelelünk – tájékoztatott Seregi Zoltán.

Végül a következő évaddal kapcsolatban elárulta, hogy az a Nemzeti összetartozás évada lesz, amelyet a trianoni békadiktátum századik évfordulója ihletett, így a darabok nagy része valamilyen formában érinti majd ezt a történelmi tragédiát.

Olvasópróbát tartottak

Ábrahám Pál – Földes Imre – Harmath Imre Viktória című operettjének sajtónyilvános olvasópróbájával kezdték meg a közös munkát a társulat színészei. A darabot, amely bemutatja, hogyan győzi le az igaz szerelem a háborút, a fogolytáborokat, az országhatárokat, sőt még az egymástól távol töltött éveket is, Seregi Zoltán rendezésében láthatja majd a közönség. A rendező a próbán elárulta, egy rendkívül fordulatos és látványos előadásra készülhetnek a nézők. – A szibériai hómezőktől kezdve, a pekingi amerikai nagykövetségen át, a Szentpéterváron keresztül, egy kiskundorozsmai kocsmáig vezet az útja a szereplőknek – részletezte Seregi Zoltán. Hozzátette, a következő évad valamennyi darabjában megjelenik majd Trianon. Mint mondta, ezt az operettet például két évre rá, 1922-ben írták, így megtalálható benne az elcsatolás motívuma. A bérleten kívüli előadást a tervek szerint szeptemberben mutatja majd be a teátrum.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában