Digitális tojások a fészekben, de a vödör víz nem hiányozhat

A békéscsabai Meseházban eddig minden évben húsvéti szokásokat idéztek fel az ünnep előtt, többek között a szlovák klub tagjai révén. Most ez elmaradt, és rendhagyó módon ünnepelnek. A kondorosi Závogyán Magdolnának, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetőjének és Scholtz Endre békéscsabai művésztanárnak a húsvétja is máshogy alakul, mint eddig.

Nyemcsok László

Húsvéthétfőn a locsolkodók fogadása, majd a Szarvasi Arborétumba tett kirándulás állandó program volt Závogyán Magdolna és családja életében. A Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetőjének is alkalmazkodnia kell azonban a megváltozott körülményekhez.

– A régi húsvétokon a többi lánnyal együtt készültünk a kondorosi Faluszépítő Baráti Társaság fiúinak locsolkodására – emlékezett Závogyán Magdolna. – Festettük a tojásokat, készítettük a fogadótálakat házikolbásszal, sonkával, újhagymával és piros retekkel. Az ünnepi asztalról nem hiányozhatott egy kis pálinka és bor sem.

Scholtz Endre komolyan veszi a járvány kapcsán hozott intézkedéseket /Fotó: Lehoczky Péter/

A Faluszépítő Baráti Társaság egykori elnöke elmondta, a húsvéti szokások fenntartása mellett most alkalmazkodnak a vírushelyzethez. Vagyis Marci fia biztosan meglocsolja egy vödör vízzel Sára lányát. Az asztalon is lesznek húsvéti finomságok, viszont az arborétumi kirándulás idén elmarad.

Veres Krisztina, a békéscsabai Meseház vezetője kiemelte, a programok elmaradása ellenére tartják a kapcsolatot a programjaikat náluk tartó csoportokkal. A szokásos közös tojásfestés az idén elmaradt, de az interneten keresztül a Meseház Facebook-oldalára, a tojásfészekbe mindenki feltöltheti az általa festett húsvéti tojást. A férfiaktól pedig locsolóverseket várnak ide.

– A legnagyobb baj, hogy a virtuálisan locsolkodókat csak virtuális kolbásszal és sonkával vendégelhetjük meg – mondta Veres Krisztina. – Jönnek viszont a telefonok, hogy otthonukban a háziasszonyok ugyanúgy elkészítik a húsvéti finomságokat, mint korábban.

Scholtz Endre kiemelte, digitálisan talán a rajzot a legnehezebb tanítani, mert az az igazi, amikor a tanár ott áll a tanítványa mögött, és megmutatja, mit kellene másként csinálnia: – Alkalmazkodtam a kialakult helyzethez, és a Facebook-oldalamon rajzversenyt hirdettem Hogyan telik egy napod 2020. március 16. óta? címmel. Mindenki elkészítheti kedvenc technikájával alkotásait, és ezeknek a fotóit feltöltheti az oldalamra. Amikor véget ér ez a szörnyű időszak, és újra mehetünk az iskolákba tanulni, tanítani, rendezünk egy hatalmas kiállítást. Igyekszem így, a távolból is látásmódot kialakítani a tanítványokban, hogy örömüket leljék az alkotásokban, a színekben. A festészet gyógyszer, lelki terápia, a mindennapi művészet az életünk része. Sok múlik azon egy lakás vagy szoba kialakításán is, hogy mit tanultunk, miként képzeljük el a tanultak alapján. Persze, ehhez jön a belső érzés, amit nem lehet tanítani, csak úgy jön magától.

Scholtz Endre sok-sok festővásznat vásárolt fel a „Maradj otthon!” felhívást komolyan véve. Alkotással tölti ideje nagy részét, és főként a balatoni sorozatát gyarapítja. A húsvéti locsolkodás most kimarad az életéből, pedig az egy állandó programnak számított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában