A nyugdíjasok már nagyon várják, hogy újra mehessenek programokra

A kijárási korlátozások hetei több szempontból is kifejezetten nehéz időszakot jelentettek a nyugdíjasok számára – nyilatkozta hírportálunknak Szrenka Pálné.

P. G.

Illusztráció: Shutterstock

A Békés Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetségének elnökével a hamarosan újrainduló közösségi programokról is beszélgettünk.

– Teljesen érthető módon a nyugdíjas korosztály félelemmel fogadta a koronavírussal kapcsolatos híreket, illetve annak Magyarországra érkezését – hangsúlyozta.

Mint kiemelte, természetes volt az ijedtség, hiszen ebben az időszakban a virológusok is jóval kevesebbet tudtak a betegségről, mint napjainkban.

– Nem beszélve arról, hogy a járvány elsősorban éppen az idősebbekre és a krónikus betegekre jelenti a legnagyobb veszélyt – tette hozzá. – A kényszerű bezártságtól korosztályunk tagjai közül nagyon sokan letargiába estek. Azt kell mondanom, hogy talán azok számára lehetett kicsit könnyebb ez az időszak, akik „békeidőben” közösségekbe járnak. Az egyesületek, klubok tagjai próbálták felrázni egymást. Nagyon sokan, egyre többen használják közülünk az internetet, a Facebookot, a telefontársaságok is adtak plusz perceket ajándékba, amit szintén érdemes volt segítségül hívni a kapcsolattartáshoz. Rengeteget telefonáltunk, biztattuk egymást, hiszen mindenkinek akadtak nehezebb napjai.

Illusztráció: Shutterstock

Szrenka Pálné szólt arról is, hogy különösen nagy nehézséget okozott, hogy a családdal, az unokákkal nem tarthatták az idősek a személyes kapcsolatot. Az egyedülállók számára pedig hiányzott a közösség, mivel a nyugdíjas rendezvényeket nem szervezhették meg.

A szövetség elnöke elmondta, a napokban kapott kérdést országos szinten is arról, mikor indulnak újra programjaik.

– Kedden tartottunk elnökségi ülést, ahol a jelenlévők megerősítették, amit eddig is sejtettünk: a legtöbben alig várják a rendezvények újraindulását, nagyon szeretnének már barátaikkal ismét találkozni – folytatta a gondolatot. – Nagyon érdekes, hogy meghirdettek egy szabadtéri bográcsozást, és percek alatt mintegy százan jelentkeztek. Mások szeretnének már egy étteremben zenés-táncos rendezvényt megszervezni, még ha a szokásosnál kisebb létszámban is.

A megyei szövetség az első nagyobb megmozdulást augusztusra tervezi, amikor Békéscsabán hívják majd életre a hagyományos megyei családi egészség- és sportnapot. Október 3-án az idősek világnapját összekötik majd a kolbászolimpiával. Az elmaradt táncfesztivált október 24-én pótolnák.

– Természetesen sok függ attól, hogy valóban lesz-e a koronavírus-járványnak második hulláma, és ha igen, akkor mikorra, valamint milyen erősségben várható – tette hozzá a szövetség elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában