Barna Ádám, az év séfje is főz az egészségügyi dolgozóknak

Barna Ádám, a budapesti St. Andrea Restaurant 2018-as év séfjének választottja, Békés megyei kötődésű gasztronómiai szakember is bekapcsolódott a Magyar Bocuse d’Or Akadémia segítő kezdeményezésébe. Az akció résztvevői az Országos Mentőszolgálat Központi Irányítócsoportja, a SOTE Sürgősségi Betegellátója és a Fejér megyei Szent György Kórház dolgozói számára készítenek melegételt több héten keresztül.

Papp Gábor

Barna Ádám és kollégája, Kollár Endre tányér helyett most dobozba tálalják a menüsort /Fotó: BMH/

Az akció keretében az akadémia tagjai fogtak össze a Dining­ Guide és a Metro közreműködésével – szólt a nem mindennapi kezdeményezés hátteréről Barna Ádám.

– Természetesnek tartottuk, hogy a magunk módján segítsük azokat az egészségügyi szakembereket, akik most a „frontvonalban” végzik a munkájukat; akik minden tőlük telhetőt megtesznek értünk, valamennyiünkért. Barna Ádám elmondta, mindannyian kiéheztek már a munkára a kényszerű leállás közepette.

– Egytől egyig alig vártuk, hogy végre valamit tehessünk, miközben éreztük az összefogás erejét, amely mindenkiben jó érzést keltett – tette hozzá az egyébként Mezőberényhez, Békéshez és Gyulához egyaránt kötődő séf. Mint megtudtuk, az akciót eredetileg két hétre tervezték, amit a támogatóknak köszönhetően további két hétre meghosszabbítottak.

Barna Ádám és kollégája, Kollár Endre tányér helyett most dobozba tálalják a menüsort /Fotó: BMH/

– Az akadémia tagjai minden alkalommal egy-egy levest és főételt készítenek. Természetesen figyelembe kell vennünk, hogy a fogások nem tányérba, hanem dobozba kerülnek, és fel is kell melegíteni azokat. Mi pedig igyekszünk minden tudásunkat beletenni, törekedni arra, hogy az étel olyan jó legyen, amilyen csak lehetséges – tette hozzá Barna Ádám.

Ádámék első alkalommal zellerkrémlevest főztek tarhonyás hússal, legközelebb pedig babgulyás lesz a menü mákos gubával. Az étteremnek van egy önálló kezdeményezése is, amelynek részeként a szinte a „szomszédjukban” található V. kerületi mentőállomás munkatársainak készítenek majd ebédet.

– Kiváló a kapcsolatunk a mentőkkel, tartottak már nálunk életmentő képzést is, így szinte adta magát, hogy a tevékenységük előtt ilyen módon fejet hajtsunk – fogalmazott a gasztronómiai szakember­.

Barna Ádám egyébként bekapcsolódott a Dining Guide Főzz a séffel! című programjába. A nívós étteremkalauz neves konyhaművészeket kért fel, hogy mutassák be egy-egy fogás elkészítésének mikéntjét. Ádám a hortobágyi húsos palacsinta fortélyaiba vezette be az érdeklődőket.

– Szinte belém égett, ahogyan édesanyám palacsintát süt, és csak később fogtam fel, hogy mennyi dolgon múlt a sikeres végeredmény. A hortobágyi húsos palacsintára is igaz, hogy az egyszerű mindig bonyolult, sőt, az egyszerű a legnehezebb. Azt gondolom, ez azért lehetséges, mert hajlamosak vagyunk a hétköznapi dolgokat kicsit felületesebben kezelni, kevesebb odafigyeléssel elkészíteni, holott éppen azon múlik egy adott étel sikere, hogy mennyire tudunk koncentrálni rá. Függetlenül attól, hogy egy étel mennyire komplikált, ha nem adjuk meg neki a kellő figyelmet, a legszimplább étel sem lesz az igazi – fogalmazott a Békés megyei kötődésű séf ennek kapcsán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában