Az állatvédők dolgát is megnehezíti a járványhelyzet a megyében

A járványhelyzet a megyei állatvédők mindennapjaira is rányomja a bélyegét. Békésen sok kutyát tettek ki az elmúlt napokban, Békéscsabán a Kétegyházi úti menhely bizonytalan ideig zárva tart.

Hírlap-összeállítás

20200327 Békéscsabán állatmenhely élete. Imre György Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

A békési Esély Állatvédő Egyesületnél szinte minden a korábban megszokottak szerint működik: – Ugyanakkor kérdés, hogy a koronavírus-járvánnyal összefüggésben, vagy attól teljesen függetlenül az átlagosnál sokkal több kutyát tesznek-e ki az utcára, hagynak-e magára – nyilatkozta hírportálunknak Szabados Erika. Az egyesület elnöke elmondta, az elmúlt tizenegy napban tizenhét négylábút vittek be az általuk működtetett telepre.

– Ez az utóbbi évek összehasonlításában a legmagasabb szám – tette hozzá. – Sajnos az állatok egy része nagyon rossz állapotban van, bolhás, kullancsos, lesoványodott. Többet közülük egészen kis korában, kölyökként dobnak ki. Szerencsére vannak örökbefogadók is, de sokkal kevesebben mint, amennyi eb magára marad. Jelenleg nyolcvannégy kutya él a telepen, ami ha nem is rekord, de nagyon régen, évekkel ezelőtt volt ugyanennyi lakója a létesítménynek.

– Vannak kutyák, amelyeket egész egyszerűen kitesznek az utcára, mások egészen döbbenetes indokok miatt szabadulnának tőlük. „Sokat ugrálnak, nagyra nőttek és már nem olyan aranyosak, vagy egyszerűen csak megöregedtek” – ilyeneket mondanak a tulajdonosok, amikor leadják az állatokat. Természetesen a négylábúakat megviseli mindez – árulta el kérdésünkre Szabados Erika.

Bár az önkormányzat sokat segít az oltásoktól a csipeztetésig, és a telep is a városé, az egyesületnek szüksége van a támogatásra.

– Elsősorban magánemberek támogatnak minket. Élelemből viszont sosem elég, és vannak többen, akik hoznak is. Emellett volt olyan vállalkozó, aki tetőt csinált a kennelek fölé, így téve jobbá a körülményeket.

– Tekintettel a járványügyi helyzetre, a Békéscsaba Városi Állatvédők Közhasznú Egyesületének Kétegyházi úti menhelye bizonytalan ideig zárva lesz. Adományokat viszont nagyon szívesen fogadnak, melyeket az állatbarátok a kapu melletti inkubátorban tudnak elhelyezni – tájékoztatta hírportálunkat Kiszely Tünde, a szervezet tagja. Mint megtudtuk, az egyesület telephelyén jelenleg közel háromszáz kutyát, és több mint harminc macskát gondoznak. Nagy részük ugyan egészséges, de sok a beteg, öreg, ápolásra szoruló állat, ezért minden felajánlás nagy segítséget jelent a számukra.

– Sok az idős, beteg kutyus nálunk, illetve vannak a gondozásunkban újszülött vagy műtéten átesett ebek és cicák is, akik alá nem tehetünk szalmát. Ezért plédre, törölközőre és lepedőre folyamatosan szükségünk van. Hiszen kizárólag lakossági támogatásból, adományokból és az egyszázalékos adófelajánlásokból tartjuk fent magunkat. Más bevételünk nincsen – hívta fel a figyelmet Kiszely Tünde. Egyúttal elmondta, a járványveszély miatt már több mint egy hete konyhai maradékot sem kapnak a menhely lakói, így már a tartalékaikat kezdték felélni.

– Az iskolák menzáiról érkező maradék is megszűnt az utóbbi hetekben, amely rendkívül nagy kiesést jelent az állatok számára. Éppen ezért tápokra, tejpótlóra különösen nagy szükségünk lenne. De forgácsból, macskaalomból, fertőtlenítő- és tisztítószerekből is hiány van a menhelyen – ismertette az önkéntes. Hozzátette, ideiglenes befogadókból ugyancsak hiány van, hiszen a beérkező kutyák száma az utóbbi napokban sem csökkent, így ha ez a tendencia nem változik, akkor hamarosan ki kell tenniük a megtelt táblát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában