Békéscsaba

2019.08.11. 06:55

Veszélyesnek tartja a szomszédos házat

Áldatlan állapotok uralkodnak Békéscsabán, a Dedinszky utca 16. szám alatti ingatlannál – panaszkodott hírportálunknak a szomszédban élő Kiss József Gyula. Hozzátette, tudomása szerint az épületben hajléktalanok tanyáznak, és a ház az elmúlt időszakban többször is kigyulladt.

Licska Balázs

Fotó: Licska Balázs

„Figyelem! Omlásveszély! Kérjük, a ház falának közvetlen közelébe ne álljon!” – ezek a feliratok olvashatók a Dedinszky utca 16. szám alatti ingatlannál.

A szomszédban élő Kiss József Gyula kereste meg hírportálunkat azzal, hogy a romos ingatlan szerinte nem illik a városképbe. Ugyanis közvetlen mellette épül a védőnői centrum, a közelben négycsillagos hotel található, alig pár méterre van a megújult Kórház utcai futballstadion, illetve a szlovák óvoda, általános iskola és gimnázium miatt rengeteg gyermek jár szüleivel a környékén, továbbá a kórház sincs messze. Összességében tehát egy igen forgalmas helyen található.

– Évekkel ezelőtt kezdeményeztem az áldatlan állapotok megszüntetését a polgármesteri hivatalnál, ahonnan – illetékesség miatt – az ügyet továbbították a kormányhivatalhoz, a járási hivatalhoz – ismertette. A járási hivatal nagyjából másfél éve hozott egy határozatot, amiben több – ahogyan fogalmaztak – tevékenység, vagyis felújítási és bontási munkálat elvégzésére kötelezték a Dedinszky utca 16. szám alatti ingatlan tulajdonosát.

Kiss József Gyula mutatta a dokumentumot, amiben az szerepel, hogy az épület helyiségeit nem lehet használni, veszélyt jelző feliratokat kell elhelyezni, egy bizonyos területet el kell keríteni. Gondoskodni kell a veszélyeztetett műszaki állapotú tartófalak, födémek dúcolásáról, megtámasztásáról, a veszélyes elemek eltávolításáról és rögzítéséről. Szükséges elvégezni a lakóépületben az úgynevezett „jókarbantartási” munkálatokat. A melléképületet pedig le kell bontani.

Megosztotta, miszerint valóban voltak munkálatok a szomszédban, azonban szorgalmazná a teljes felújítást, mivel meglátása szerint az ingatlan továbbra is veszélyes. Ennek pedig az az oka, hogy tudomása szerint az épületben időről időre hajléktalanok tanyáznak, akik tovább rontottak az állapotán. Sőt, több alkalommal történt szerinte gyújtogatás is.

A szomszéd, Kiss József Gyula panaszkodott a Dedinszky utca 16. szám alatti ház állapota miatt /A szerző felvétele/

Kiss József Gyula legutóbb július 25-én hívta a katasztrófavédelmet. Elmesélte, már lefekvéshez készülődött, amikor füstszagot érzett. Mint fogalmazott, szerencsére a kiérkező egységek időben elfojtották a lángokat és megakadályozták a tűz terjedését, így pedig megmentették a házát és értékeit, valamint az épülő védőnői centrum már elkészült részeit.

A járási hivatal határozatából kiderült: az ingatlan a magyar állam tulajdonában van, a vagyonkezelő pedig a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, amit az intézménynél hírportálunk érdeklődésére megerősítettek.

Nyertes pályázat esetén felújítanák

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságon kérdésünkre, hogy elvégezték-e a határozatban foglaltakat, elmondták: a melléképületet lebontatták, ezzel az életveszélyt elhárították, elkerítették a területet, a veszélyre utaló táblákat kihelyezték, valamint a jókarbantartási munkálatokat elvégezték. Nincs arról tudomásuk, hogy az ingatlanban hajléktalanok élnének.

A jövőbeli tervekkel kapcsolatban úgy fogalmaztak: az intézmény Békés megyei kirendeltsége beadott egy pályázatot, és amennyiben az zöld utat kap, akkor egy európai uniós projekt keretében hasznosítanák a Dedinszky utca 16. szám alatti épületet.

– Az elmúlt időszakban két alkalommal, július 12-én és július 25-én vonultak a békéscsabai hivatásos tűzoltók az ingatlanhoz – közölte Gombos Erik tűzoltó hadnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő. Hozzátette: mindkétszer összehordott szemét és matrac égett. Az esetek kapcsán nem indítottak tűzvizsgálati hatósági eljárást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában