túrasorozat

2019.04.04. 11:15

A fényképezőgéppel túrázónak a fülét is érdemes hegyeznie

Virágfotózásra és természetjárásra invitálta a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a túrakedvelőket a kö­zelmúltban. A fényképezés természete, a természet fényképezése elnevezésű túrasorozatra jelentkezőket Boldog Gusztáv, a nemzeti park természetvédelmi őrkerület-vezetője kalauzolta el az ébredező kökény, tavaszi hérics élőhelyéül szolgáló Kígyósi-puszta és a fényképezés világába.

Nagy-Laczkó Viktória

Napsütéses idő kísérte végig az igazgatóság négy évszakot átölelő túrasorozatának tavaszi fordulóját, mely az eddigiektől mind útvonalában, mind időtartamában eltért. A reggeli órákban összegyűlt 15 résztvevő lényegesen hosszabb túrát járt be a nap során, ugyanis Boldog Gusztáv mintegy 10-12 kilométeres útvonalat állított össze az idei év első, a virágfotózást, valamint a tájfényképezés módszereit és eszközeit is bemutató, tematikus kirándulására.

A túrázók lencsevégre kapták a Kígyósi-puszta megbúvó kincseit /Fotók: Boldog Gusztáv/

– A hosszabb útvonal oka, hogy – ahogyan azt már a velünk túrázók ilyenkor tavasszal megszokhatták – elgyalogoltunk a Kígyósi-puszta közepére, ahol a tavaszi hérics élőhelye található. A szép, sárga virágot bontó növényekig virágzó kökénybokrok között sétáltunk, ami azért is különleges látványt nyújtott, mert a tövises cserje viszonylag hamar, a megszokottnál két héttel korábban kezdte meg virágzását. A héricsig vezető út közben pedig láthattunk sárgán virágzó tyúktaréjt, korai veronikafajokat, de vadállatokban sem volt hiány: őzeket, nyulakat, majd ragadozó madarakat (parlagi- és réti sast) is megfigyelhettünk – számolt be Boldog Gusztáv.

A programon egy szabadkígyósi túratársuk pedig meglepetéssel is szolgált: jóvoltából lóháton is bejárhatták a Kígyósi-puszta egy részét a szentesi, kétegyházi, eleki, szabadkígyósi és békéscsabai természetjárók. Az érdeklődők a növények, állatok megfigyelésén túl a fotózás rejtelmeivel is foglalkoztak. Boldog Gusztáv a háttérelmosásra, a tájképfotózásra és makrófotózásra fektette a hangsúlyt. Utóbbiban az jelentette a kihívást, hogy az apró tavaszi virágokról és az első gombákról csak a földön hasalva tudtak jó felvételeket készíteni.

Várai Ildikó első alkalommal vett részt ilyen kiránduláson, de annyira jól érezte magát, hogy már most nézegeti a nemzeti park programfüzetét, hogy merre mennek legközelebb.

– Igazából csak kikapcsolódni szerettem volna, ami nagyon jól sikerült. Sok érdekességet mesélt nekünk Guszti a természet működéséről, a madárvilágról. Arról, hogy mennyire zavarja a madarak szaporodását, ha az ember a fészek közelében járkál. Fotótéma is volt bőven, hiszen virágoznak már a fák, és a tavaszi hérics is kinyílt. Guszti ezenfelül beszélt a makrófotózásról, a bokeh-ről (elmosódás), az ellenfényben fotózásról. A barátnőmmel egy idő után elszakadtunk a csoporttól, mert arra jött Bakai Ferenc a lovával. Megengedte, hogy felüljünk rá. Nagy élmény volt, mert életemben először ültem lovon – árulta el Ildikó.

Kovács András is megannyi érdekességet tanult a tavaszi túrán. Mint mondja, rendszeresen jár a nemzeti park kirándulásaira, mert a megyében dolgozó természetvédelmi őröket nagyon intelligens, tájékozott, kedves embereknek tartja.

– Guszti a mostani túrán is sok érdekes dolgot osztott meg velünk, felhívta többek között a figyelmünket arra, hogy ne csak a szemünkkel figyeljünk, holott ez a mostani egy fotós túra volt, hanem hogy a fülünkre is hagyatkozzunk, hiszen így az elsőre megbúvó vagy a nagy kék égen elvesző madarakat is azonosíthatjuk, észrevehetjük. Szerencsére az időjárás is kegyes volt, hiszen végig napsütésben, enyhe szellővel kísérve telt a nap. Új fotós technikák elsajátításában is segített vezetőnk, a tapasztalatlan vagy tanácstalan résztvevőket egy-két ötlettel, jó tanáccsal látta el – foglalta össze élményeit András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában