Folyamatosan jelentkeznek

2019.01.04. 19:50

Óriási az érdeklődés a horgászkártya iránt

Folyamatosan zajlik Békés megyében is a Magyar Horgászkártya regisztrációja, amely január 1-től kiváltja a korábbi papíralapú horgászigazolványt. Az újítás a horgászszövetség kapcsolódó elektronikus alkalmazásaival fokozatosan egyszerűbbé és gyorsabbá válik, valamint átláthatóbbá teszi az ügyintézést, illetve az adminisztrációt.

Papp Gábor

Mint a Körös­vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének oldalán olvasható, a Magyar Országos Horgász Szövetség január elsejétől fennálló közfeladat-el­látási kötelezettségének is megfelelve, számos, a horgászat elérését megkönnyítő elektro­nikus szolgáltatást kíván biztosítani a horgászoknak és a horgászszervezeteknek. Ezek egyik elérési eszközeként, valamint az ellenőrzés és az azonosítás egyszerűsítéseként vezeti be a személyazonosító igazolványhoz hasonló formátumú plasztikkártyát.

Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) elnöke a kártyát bemutató országos sajtótájékoztatón elmondta: a kormány célja, hogy egyszerűsítsék az okmányok rendszerét, ennek részeként hozták létre a horgászkártyát. Az elnök úgy számolt, hogy az idei év első felére minden magyar horgász rendelkezik majd az okmánnyal. A személyi igazolvány méretű kártya azonosításra és horgászjegy vásárlására is alkalmas, miközben megteremti annak a lehetőségét, hogy a Mohosz naprakész nyilvántartásokat készítsen.

A statisztikák szerint Békés megyében évről évre nő a horgászok száma. Illusztráció: Shutterstock

– A kártya birtokosai számára az egyik mobilszolgáltató saját díjcsomagot készít – közölte. Hozzátette, hogy a dokumentum a horgászat időtartama alatt baleset-biztosítást is nyújt. A Magyar Horgászkártyát nemcsak online lehet igényelni, hanem személyesen, a horgászszervezeteknél is.

Nemes Attilától, a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy idén is folytatódik a kihelyezett horgászkártya-regisztráció. A KHESZ 2019-ben, a nyitvatartás időszakában folyamatosan elérhető irodai szolgáltatás mellett, a Csaba Center aulájában előre meghatározott időpontok szerint továbbra is kihelyezett adminisztrációs ponton várja a horgászkártya-regisztrációt elvégezni kívánó horgászokat. Erre az érdeklődőknek éppen pénteken is lehetőségük lesz a bevásárlóközpontban.

Nemes Attila hozzátette, a karácsonyi időszakig a szövetség saját regisztrációs pontján már túllépte az ezer horgászt a regisztráltak száma. A kártya egyszeri, a teljes, 5 éves érvényességi időre szóló regisztrációs díja 2200 forint lesz.

Az előzményekkel kapcsolatban megtudtuk, hogy a horgászszervezetekkel való folyamatos egyeztetések és a kormány által kezdeményezett 2018. évi, a horgászat jövőjéről tartott konzultáció is megerősítette, hogy a horgászok a horgászat környezettudatos fenntartása érdekében a fejlesztések mellett fontosnak tartják a hiteles nyilvántartást és ennek eszközeként a horgászkártya bevezetését, mely intézkedés egyértelmű, 98 százalékos támogatottságot kapott.

A fenti célok elérése érdekében a Mohosz a tervezett intézkedések első lépéseként vezette be az elektronikus személyi regisztrációt és ehhez kapcsoltan a személyre szabott Magyar Horgászkártyát. Az így létrejött, a legszigorúbb adatvédelmi elveknek is megfelelő elektronikus nyilvántartás a horgászok általános személyi és szervezeti azonosításában ad segítséget, egyben megteremti az állami horgászjegyek kiadásának alapját és a naprakész egyesületi tagnyilvántartást is.

Egyre több a megyei horgász

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége a közelmúltban elkészítette és elküldte a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) felé a tavaly kiadott állami horgászjegyek éves elszámolását – értesült lapunk. A KHESZ horgászlétszáma tovább nőtt. 2017-ben 21 ezer 636 horgászt tartottak nyilván, a létszám tavaly 2367-tel tovább nőtt, azaz a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége kötelékébe tartozó tagszervezetekben összesen 24 ezer 3 fő regisztrált horgásztag hódol hobbijának. A KHESZ által kiadott területi jegyek árai és a szövetség főbb helyi horgászrendi szabályai az idei évre sem változnak. A 2019-es horgászati okmányok kiadása – többek között a január 1-től hatályos törvénymódosítás miatt – várhatóan január közepétől kezdődik meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában