beruházás

2018.09.13. 14:04

3D nyomtatókkal indult a békési közösségi műhely

Elindult Békés városának első közösségi műhelye, ahol a faipari barkácseszközök mellett két 3D nyomtatót és a hozzátartozó szkennert is használhatják az érdeklődők. Ez utóbbi lehetőséggel a negyedik ipari forradalom vívmányait teszik mindenki számára elérhetővé a városban.

Papp Gábor

A közösségi műhelyt egy hat települést összefogó pályázat részeként, közel 2 millió forintos beruházással hívtuk életre – szólt a kezdeményezés hátteréről a civil közösségi házban megtartott szerdai sajtótájékoztatón Kálmán Tibor, Békés alpolgármestere. Mint elmondta, a létesítmény ideiglenesen a civil közösségi házban működik, de amint megvalósul a művelődési központ energetikai felújítása, a műhely odakerül majd át.

A létesítményben mintegy húsz faipari barkácseszközt használhatnak, akik affinitást éreznek magukban, s akár hobbi-jelleggel gyakorolni szeretnének, akár egy-egy otthoni bútort készítenének el – ám ehhez vagy a megfelelő felszereltségük vagy részben a tudásuk hiányzik.

Kálmán Tibor és Kovács András: a közösségi műhely minden érdeklődőt vár.

A műhely másik, jelentős érdeklődésre számot tartó részét két 3D nyomtató és egy szkenner alkotja.

– A szerkezetek már a negyedik ipari forradalom termékei, amelyekkel számos különlegességet lehet előállítani. Még annál is többet, mint amit előzetesen gondolnánk – folytatta a gondolatot Kálmán Tibor.

– A jövő technológiája ez, sok olyan szakma létezik és van kialakulóban ami ezekre az alapokra épül. Éppen ezért nem titkolt célunk, megteremteni a lehetőséget a fiatalok számára, hogy felkészülhessenek a jövő kihívásaira. Természetesen a műhely valamennyi korosztály tagjait várja. Akik szeretnék, a nyitva tartási időben ingyenesen kipróbálhatják a modern berendezéseket. Valamennyi látogató szakavatott segítséggel tanulhatja meg, sajátíthatja el a nyomtatók használatát, hiszen Kovács András műhelyvezető egyre inkább beleássa magát a témába. Szeretnénk ha minél többen kedvet kapnának mind a faipari eszközök, mind a 3D nyomtatók használatához, ami később egy-egy pályaválasztás, vagy egy sikeres vállalkozás elindításának alapjait jelenheti. Ugyanakkor természetesen kikapcsolódásnak, hobbinak is kiváló időtöltést biztosíthat a közösségi műhely.

Fotók: Imre György

Kálmán Tibor kérdésünkre kifejtette, a már említett, hat település összefogásával elkezdődött pályázati programot egy komoly egyeztetés és a lakossági igények feltérképezése is megelőzte. Ennek a munkának a részeként született meg a beruházás ötlete,

Kovács András műhelyvezető, civil koordinátor kérdésünkre kiemelte, az első tapasztalatok szerint elsősorban a fiatalok érdeklődnek a 3D nyomtató iránt. Az eszközöket a múlt hétvégi Madzagfalvi Napokon is bemutatták, és kifejezetten jó fogadtatása volt a kezdeményezésnek. A legtöbben karkötőt készítettek a szerkezettel.

Kovács András hozzátette, ahhoz, hogy valaki használja a nyomtatót, valamilyen szinten értenie kell a 3D-s modellezéshez, vagy valaki mással el kell készíttetnie a szükséges fájlt, fájlokat. Ha ez utóbbit beviszik a közösségi műhelybe, ott egy speciális szoftver átalakítja, és már kezdődhet is a nyomtatás. Mint megtudtuk, jövő héten indul egy szakkör a civil közösségi házban, ahol a jelentkezők alapszinten elsajátíthatják a 3D-hez kapcsolódó ismereteket.

Az eszközök használata egyébként ingyenes, az érdeklődőnek a nyomtató anyag költségeit kell finanszírozniuk.

Valós tárgy készül

A 3D-s nyomtatás során valós tárgy készül egy háromdimenziós tervből. A háromdimenziós nyomtató egyáltalán nem hasonlít egy hétköznapi nyomtatóra. Egy ilyen nyomtató ténylegesen három dimenzióban nyomtat. A modellt rétegekből, egyesével építi fel és ezért kapta az eljárás a gyors prototípus-készítés, vagy háromdimenziós nyomtatás nevet – írják internetes források. Ezt próbálhatják a rendkívül újszerű kezdeményezés részeként Békésen az érdeklődők.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában