kiállítás

2018.08.08. 12:00

Elbontottak egy több mint százéves házat, hogy a főtérre vigyék

Több mint százéves podsztyenás, azaz előtornácos házat építettek fel a békéscsabai Szent István téren, a katolikus templom előtt. Az épület teljes berendezéssel együtt tekinthető meg, a polcokon befőttel, savanyúsággal együtt. Sőt, még jóféle csabai házikolbász is lóg a konyhában, melyet igény szerint a látogatók is megkóstolhatnak.

Busi Ottó

Mindez a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör értékmentő munkájának eredményeként jött létre. Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a kör jelentős erőfeszítéseket tesz a helyi ­népi építészeti stílusban épült házak megmentéséért. Mácsai Sándor, a kör vezetője elmondta, csaknem száz olyan, a 19. században épült ház található a városban, melyeket érdemes lenne megőrizni az utókor számára.

Fotó: Imre György

Mint megtudtuk, a téren felépített ház egy Szabó Dezső utcai épület, melyre elbontás várt, így az egész megsemmisült volna. A kivitelezővel megegyezve a kör az épület eredeti részeit elszállította, többek közt a 130 éves díszítéseket, ablakokat, ajtókat is, mely utóbbi a korra jellemző, úgynevezett napsugaras díszítéssel van ellátva. A kiemelt darabok aztán gondosan, szakszerűen tárolva vártak arra, hogy egy majdani, élő békéscsabai skanzenben, egy, a régiónkban egyedülálló, élő szabadtéri néprajzi múzeumban adjanak betekintést a régmúltba.

– Tavasszal dőlt el, hogy amikor a város az újratelepítés 300. évfordulóját ünnepli, itt, a téren építjük fel a házat, teljesen berendezve. Néhány napot terveztünk eredetileg, de akkora siker volt, hogy végül a városvezetés úgy döntött, maradhat – árulta el Mácsai Sándor.

A kör vezetője hozzátette, hosszabb távon programokat is terveznek a házhoz. Ügyelnek arra, hogy különböző események is szórakoztassák a látogatókat. Az épületben például meg lehet hallgatni a Csaba legendája című kiadvány egy rövidített, hangos verzióját is.

Mácsai Sándor, a kör vezetője olvassa a legutóbbi látogatók véleményét. Fotó: Imre György

A ház augusztus 20-áig minden pénteken és szombaton délután öttől hétig várja a látogatókat Békéscsabán, a Szent István téren. Igény esetén csoportos bejelentkezés is lehetséges a kulturális kör elnökénél, Mácsai Sándornál.

Élő skanzent szeretnének építeni

A hagyományőrző kör élő skanzent kíván felépíteni a megyeszékhely közelében. Ezen a területen a tervek szerint a régi, megmentett épületek kapnának új életet. A házak lakhatók lesznek, és teljes korhű berendezéssel látják el őket. Az elképzelések szerint veteményes, sőt, háziállatok is lesznek a skanzenben. Az épületeket akár ki is lehet próbálni, aki erre kedvet érez, akár több napot is eltölthet ezekben. Megtapasztalhatja, milyen életet éltek a kor emberei, szabadon fogyaszthat a veteményesből vagy az ottani tyúkok által tojt tojásból, de gondozhatja is a kertet vagy az állatokat. Mácsai Sándor elmondta, 8-10 épülettel terveznek, ebből jelenleg három van meg. Mindehhez legalább 2-3 hektár területre van szükség, ezt jelenleg keresik. A kör képviselője azt kéri a podsztyenás épületek tulajdonosaitól és az építőipari vállalatok vezetőitől, hogy amennyiben ilyen ingatlanok elbontása mellett döntöttek, keressék fel őket, segítenek az értékmentésben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában