Együttműködés

2018.03.01. 18:30

Közösen keresik a megoldást az elvándorlás megállítására

A Békés Megyei Kormányhivatal és a Kodolányi János Főiskola csütörtökön együttműködési megállapodást írt alá. Az ünnepélyes alkalom keretében a résztvevők kinyilvánították partnerségüket, megfogalmazták közös szándékukat, miszerint a térség felzárkóztatása, a tehetséges fiatalok helyben tartása is cél.

Csete Ilona

A Kodolányi János Főiskola az egyetlen olyan felsőfokú oktatási intézmény Békés megyében, amelynek a központja is itt van. Amikor Orosházára költözött az intézmény, magával hozta tudományos kapacitását, az alapképzéstől a felnőttképzésen át az innovatív, kooperatív szemléletet és rugalmasságot, amelynek segítségével a főiskolára még sok szép feladat vár itt, a térségben – ezt a gondolatot dr. Szabó Péter rektor fogalmazta meg bevezetőjében.

A középiskolákkal való kapcsolatfelvétel, a cégek igényeinek felmérése is zajlott az elmúlt hónapokban, s amelynek eredményeként informatikai képzés indítását tervezik a Kodolányiban – jelentette be a rektor. Jelenleg 56 hallgatójuk van, a város ösztöndíj-támogatással segíti boldogulásukat.

– A Kodolányi a garanciája annak a tudástöbbletnek, ami itt hasznosul majd Dél-Békésben, Orosházán. Kollégáink, oktatógárdánk lelkes, izgalmas kihívásnak érzi a jövő feladatait – mondta a rektor. A Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója, dr. Rákóczi Attila emlékeztetett, a kormányhivatal valamennyi, Békés megyében működő felsőoktatási intézménnyel megköti a partnerségi, stratégiai együttműködést.

– Abban hiszünk és úgy gondoljuk, a kormányhivatalnak fontos társadalomszervező funkciója is van: párbeszédet kell folytatnia állampolgárokkal, önkormányzatokkal, vállalkozókkal, minden területi államigazgatási szervvel. Az oktatási intézményekkel, a kamarákkal is kötünk együttműködési megállapodásokat, hogy válaszokat találjunk a népességfogyás, a munkaerőhiány problémáira is. Megismerve a Kodolányi törekvéseit, úgy gondoljuk, eredményre vezethet a közös gondolkodás – mondta a főigazgató. Dávid Zoltán polgármester elismeréssel szólt a főiskolának arról a törekvéséről, amellyel rugalmasan alkalmazkodik a helyi vállalkozói igényekhez és képzésivel igyekszik azokra jó válaszokat adni. Azt már dr. Malatyinszki Szilárd igazgató jelentette be, hogy hamarosan informatikai konferenciának ad helyet a Kodolányi.

Megoldás a fiataloknak, aktív korúaknak

A térséget is sújtó problémákra (elvándorlás, munanélküliség) hívta fel a figyelmet Simonka György országgyűlési képviselő, aki felidézte, hogy a Calendula Szövetségben 16 munkacsoport dolgozott és dolgozik a megoldáson. Útépítésekkel, ipari parkokkal, inkubátorházakkal, jól fizető munkahelyekkel kell elérni, hogy  helyben maradjon a jól képzett munkaerő, az elvándoroltak pedig hazatérjenek. A főiskola vezetése partner a felzárkóztatásban, az útkeresésben.

– Dél-Békés, Orosháza a fiataloknak, az aktív korúaknak kínál megoldást. A Kodolányi pedig azzal, hogy Orosházára hozta székhelyét, erősíti e vidék önmegtartó erejét – hangsúlyozta a politikus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában