Csaba Gábor, a hivatalos vándor

Szülőföldjétől, Gyomaendrődtől majdnem húszezer kilométer távolságra, Ausztráliában él családjával Csaba Gábor. Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. A diplomata 2007 őszén költözött Canberrába, ahol néhány nap múlva át is adta megbízólevelét.

Csaba Gábor

A gyomaendrődi Csaba Gábor szülei bölcsességének, előrelátásának köszönheti, hogy már  gyermekkorában, hétévesen idegen nyelveket tanult. Előbb németet, majd angolt. Középiskolásként határozta el, diplomata lesz.

— A nyarakat külföldön töltötte a család, a 70-es és a 80-as években eljutottam Csehszlovákiába, az NDK-ba, Bulgáriába és Romániába. Mindez hozzájárult a világ iránti kíváncsiságom felkeltéséhez — sorolta a diplomatakarrier előzményeit a fiatalember, akit mindig érdekelt a történelem. A Kiss Lajos Gimnázium diákjaként, a pályaválasztás éveiben derült ki számára, hogy létezik egy diplomatákat képző, nemzetközi kapcsolatok szak a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetemen, ahova ráadásul a történelem mellett másik kedvenc tantárgyából, matematikából kellett felvételizni.

— Ekkor született meg bennem az elhatározás, hogy a hivatásos vándorok, vagyis a diplomaták életútját válasszam. A fővárosi éveket megszakítva, egy évet Mainzban töltöttem a Mercedes-Benz helyi lerakatánál gyakornokként, egy közgazdász hallgatók számára kitalált csereprogramban. Diplomásként, amerikai ösztöndíjjal eljuthattam a washingtoni Georgetown Egyetemre, ahol az akkor ott tanító Madeleine Albright volt külügyminiszter kezei között két további évet tölthettem a diplomáciai pályához szükséges ismeretek elsajátításával. 1995-ben kezdődött számomra az igazi munka a Külügyminisztériumban. Később a washingtoni magyar nagykövetség külpolitikai elemzője lettem, oda már feleségemmel, Edittel utaztam, akivel a Külügyminisztériumban ismerkedtem meg, miután hazatért finnországi külszolgálatából — sorolta Csaba Gábor. Öt év után tért haza, hogy betöltse a Külügyminisztériumban az amerikai főosztály helyettes vezetői posztját.

— A Magyarországon töltött újabb öt év Flóra és Gréta születése miatt marad meg kitörölhetetlenül emlékezetemben — mondta büszke édesapaként. Az elmúlt években kevesebb időt töltött Gyomaendrődön családjával. De elárulta, mit jelentenek számára a gyomaendrődi kötelékek.

— Életem legszorosabb barátságai közül több otthon köttetett. Egész életre szóló példákat láttam emberségből, tisztességből, s mindez ma is erőt és tartást ad nekem.

Új-Zélandra is akkreditálták Csaba Gábort, ahol nincs külön magyar nagykövetség. Az elmúlt hónapokban ott is járt, de eljutott Sydneybe, Melbourne-be, Perth-be, Brisbane-be.

— Nincs olyan alkalom, hogy ne mesélnék Gyomaendrődről, a Körösök vidékéről, és ne ösztönözném az ausztrálokat, hogy magyarországi utazásaik során látogassanak el Békés megyébe.  Nagyon jó látni, milyen színvonalú magyar néptáncegyüttesek működnek ma is Ausztrália-szerte, és mekkora közösségteremtő és -megtartó ereje van magyar kultúránknak az óhazától ilyen messzeségben is.

Clintontól dedikált kötetet őriz a könyvtárában
Amikor Magyarországon tartózkodik Csaba Gábor, gyakran ellátogat Gyulára, nagybátyjához. Egyébként is közel áll szívéhez a kisváros, hiszen ott született és töltötte élete első négy évét.

— Szabadságunk nagy részét Gyomaendrődön töltjük a Templom-zugban, szüleim nyaralójában. A vizet nagyon szeretem, sokat úszom, időnként kajakozok, kenuzok a holtágon. Öcsémmel a gyomai teniszpályát is meglátogatjuk, ahol gyermekkorunk nagy részét töltöttük. Canberrában is sok időt töltök a vörös salakon az ausztrál külügyi vezetőkkel és nagykövet kollégáimmal. Bár elsősorban szórakozásról van szó, a tenisz a munka részét is képezi, hiszen jól szolgálja a diplomáciában különösen fontos kapcsolatépítést.

Hobbijaim között említhetem még az olvasást, a zenehallgatást, a filmet és a színházat. Napjainkra a gyerekek könyvtára is tetemes méretűre nőtt. A feleségemmel szép könyvgyűjteményünk van, sok a történelmi és diplomáciai kötet. Az amerikai politikáról és történelemről szóló munka. Féltve őrzöm a korábbi amerikai elnökök, Carter, Ford, George Bush és Clinton angol nyelvű, dedikált önéletrajzait. 

Clinton elnökhöz különleges személyes élmény is fűz, ugyanis közvetlenül 1993. január 20-ai elnöki beiktatása előtt — ahogyan ez az Egyesült Államokban szokás — eljött alma materébe, a Georgetown Egyetemre, ahol én is kezet rázhattam vele.

Izgalmas kaland a család számára két kicsi lánnyal az ausztráliai életforma
Fiatalon, 39 évesen érte Csaba Gábort a megtiszteltetés, hogy nagykövetként dolgozhat a nemzetközi kapcsolatok erősítésén. 2007 szeptemberében egy magyar, kisgyerekes család landolt a canberrai repülőtéren.

— Feleségem számára ez az életforma nem újdonság. Új kihívás viszont, hogy ezúttal két kicsi lánnyal vágtunk bele ebbe az izgalmas kalandba. Hogy a gyereknevelést családjainktól ennyire messze megoldhassuk, hoztunk magunkkal egy magyar segítőt, aki dajkaként él velünk. Így Edit is aktív részese a helyi diplomáciai életnek, és velem tart távolabbi útjaimon. S kedvünket tovább javítja, hogy rengeteget süt a nap — avatott be hétköznapjaikba a családfő.

Canberra a maga 330 ezres lakosságával, más fővárosokhoz képest, kicsi, ám kisgyermekes családok számára ideális. Rengeteg a zöld, nincsenek forgalmi dugók, és a város tele van remek játszóterekkel.

— Természetesen magyar családként élünk Canberrában is. Az összes magyar ünnepet és hagyományt megtartjuk, követjük. Legutóbb, húsvétkor, kislányaink a kertben találták meg első, itteni csokitojásaikat és nyuszijaikat. Helyi érdekesség, hogy az ausztrálok közül többen az ide, a 19. században mesterségesen betelepített és az országban hatalmas pusztítást okozó mezei nyulak helyett a bilbyt, egy itt őshonos, a nyúlhoz hasonló erszényes fajt ünneplik húsvétkor. Valamelyik bokor tövében Flóra és Gréta is talált ilyet.

Legolvasottabb

1
Százezer forintot hagyott valaki egy bankautomatában
2
A mentősofőr részvétét fejezte ki, de nem érzi magát hibásnak
3
Ők a Fidesz-KDNP Békés megyei egyéni jelöltjei
4
Babakocsit kapott ajándékba az inkubátorban hagyott kislány
5
Facebookon kereste hajléktalan fiát egy vésztői férfi
Australian Open
Babos villámgyőzelemmel kezdett vegyes párosban
van is felháborodás / 30 perce
Kizárólag nőknek fenntartott parkolókat hoztak létre
Ami azt jelenti, hogy rózsaszínűek és majdnem dupla akkorák, mint az átlagos helyek. Plusz magassarkú cipő a jelük.
Gyász
,,Múlik az idő, de a fájdalom nem csitul, szemünkből a könny naponta kicsordul. Örök az arcod és nem száll el a szavad, minden mosolyod lelkünkben marad." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Fábián Sándorné szül. Toldi Ilona (volt óvodavezető) halálának 6. évfordulóján. Szerető családja.
"Láttuk szenvedésed, láttuk könnyező szemed, mindig fájni fog, hogy nem tudtunk segíteni neked. A te szíved pihen, míg a miénk vérzik, mert a fájdalmat csak a földiek érzik." KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik 2018. január 13-án szeretett feleségem, Deák Károlyné szül. Kiss Róza Magdolna Sarkadkeresztúr, Vörösmarty u. 48. szám alatti lakost utolsó útjára elkísérték, fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
"Megállt egy szív, mely élni vágyott, pihen a kéz, mely dolgozni imádott. Nélküled szomorú, üres a házunk, most sem hisszük el, hogy hiába várunk. Te, aki annyi szeretetet adtál, te, aki soha sem kértél, csak adtál. Te soha sem leszel halott, szívünkben örökké élni fogsz." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk fiunkra, Oroszi Csaba halálának 1. évfordulóján. Anya, apa, kislányod és az egész család.
,,Nem vársz már minket ragyogó szemekkel, nem örülsz már nekünk szerető szíveddel, de egy könnycsepp szemünkben Érted él, egy gyertya az asztalon Érted ég, s bennünk él egy arc, egy végtelen szeretet, amit tőlünk soha senki el nem vehet. Telhetnek hónapok, múlhatnak évek, szívből szeretünk, s nem feledünk Téged." Megemlékezés Emenet György halálának 2. évfordulóján. Édesanyád, nővéred, keresztlányod Andi és férje Pisti és a kis Lilike, fiad Gyuri.
,,Keressük, de nincs már sehol, mégis itt van mindig valahol. Talán a napsugárban ... vagy egy csillag fenn az égen, mi most is várjuk, mint valamikor régen." Megemlékezés Emenet György halálának 30. évfordulóján. Feleséged, leányod, unokád Andi és férje Pisti, dédunokád Lilike.
,,Nehéz e kő, de nehezebb a bánat, mely szívére borult az egész családnak." MEGEMLÉKEZÉS Góz Sándor halálának 15. évfordulóján. Feleséged, leányod Andi, férje Pisti, unokád Lilike, EMENET MAMA.
"Arcod örök marad, nem száll el a szavad. Minden mosolyod a szívünkben marad." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk Frankó Pál halálának 3. évfordulóján. Szerető családja
"Szívedben nem volt más, Csak jóság és szeretet, Munka és küzdelem volt egész életed!" MEGEMLÉKEZÉS Emenet György halálának 2. évfordulója alkalmából Fia
"Hirtelen mentél el, köszöni sem tudtál, örökre lecsuktad csillag szemed vigyázunk az álmodra… Te csak aludjál! Kedves szerettünk Isten Veled!" GYÁSZHÍR Szabó Lajos vendéglős, dobozi lakos 2017. december 29-én tragikus balesetben elhunyt, 73 évet élt. Szeretett halottunk temetése 2018. január 22-én 11:00 órakor lesz a dobozi temetőben. A gyászoló család
"Keressük, de nincs már sehol, mégis itt van mindig valahol. Talán a napsugárban...vagy egy csillag fenn az égen, mi most is várjuk, mint valamikor régen." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk id. Seben Pál (Csiriga) halálának 1. évfordulóján. A gyászoló családja
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Vidovenyecz György mezőmegyeri lakos a Barnevál nyugdíjasa életének 89. évében elhunyt. Temetése 2018. január 19-én 13 órakor lesz a mezőmegyeri evangélikus temetőben. A gyászoló család
"Láttuk szenvedésed, láttuk könnyező szemed, mindig fájni fog, hogy nem tudtunk segíteni neked. A te szíved pihen, míg a miénk vérzik, mert a fájdalmat csak a földiek érzik. Utolsó órában szótlanul néztél ránk, te sejtetted, mi pedig tudtuk, hogy ez már a búcsúzás." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló fájdalommal emlékeznek Makszin Mátyás halálának 1. évfordulóján szerettei.
MEGEMLÉKEZÉS Kiss Vencel volt sarkadkeresztúri lakos halálának 10. évfordulóján fájó szívvel emlékezik szerető családja.
KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Ezúton mondunk köszönetet a békéscsabai református gyülekezetnek, Dr. Árus Tibor Főorvos Úrnak, a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházának, kollégáknak, rokonoknak, ismerősöknek, szomszédoknak, akik utolsó útjára elkísérték Anyukámat, Pepó Jánosnét szül. Kollár Júliát és fájdalmunkban osztoztak. Köszönöm szépen. Lánya Évike és családja.
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy özv. Opauszki Jánosné szül. Sipos Dorottya Békéscsaba, volt Padrach utcai lakos 2018. január 10-én, 89 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2018. január 16-án 15 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti evangélikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Dr. Hursán Györgyné szül. Ary Klára a Róza Ferenc Gimnázium aranydiplomás tanára békéscsabai lakos hosszan tartó, súlyos betegségben, életének 79. évében elhunyt. Temetése 2018. január 17-én 13 órakor lesz a békéscsabai Felsővégi (Berényi úti) temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Csuvarszki András a Réthy Pál Kórház dolgozója békéscsabai lakos 62 éves korában elhunyt. Szeretett elhunytunkat 2018. január 15-én 14.30 órakor helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Tompa utcai evangélikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelednek, örökké él, akit igazán szeretnek." GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Benedekné Fábián Irén (Piri néni) volt békéscsabai lakos 76 éves korában elhunyt. Temetése 2018. január 12-én 14 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. A gyászoló család
,,Ne gyászoljunk azért, mert őt elveszítettük, hanem legyünk hálásak, hogy ő a miénk volt. Most is a miénk. (Hyeronimus) MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló szeretettel emlékezünk Szabó Miklós halálának 10. évfordulóján. Szerető családja
GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Bánfi József szabadkígyósi lakos, életének 69. évében csendesen megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. január 11-én 15 órakor lesz a szabadkígyósi köztemetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Nyami / 1 órája
Csokoládékarneválra várják Pécsen az ínyenceket
francia forradalom / 2 órája
Kétszázhuszonöt éve fejezték le XVI. Lajos francia királyt
növekvő számok / 3 órája
200 millió – ennyi kínai turistát jósolnak 2021-re
szupersztárözön / 3 órája
Charlie angyalai végre Magyarországra jönnek
csak óvatosan / 3 órája
Az országban többfelé esik a hó
popcorn helyett csicseriborsó / 3 órája
Diéta közben is csipegethet jóízűen