Teljes erővel dübörög a pálinkafőzetési szezon Békés megyében. A legtöbb gyümölcsből jó az idei termés, folytatódik az a tendencia is, amelynek részeként évről évre többen főzetik ki cefréjüket.
Többségi tulajdonossá vált a Rézangyal a Békési Pálinka Zrt-ben. A Rézangyal célja a két vállalat erőforrásainak optimalizálása. A Békési Pálinkáé az ország egyik legnagyobb irányított cefréző- és főzőkapacitása.
A szakemberek szerint a jövedéki adó januári, 15 százalékos emelkedése miatt megtorpanhat a pálinkák iránti kereslet hosszú évek óta tartó növekedése. Nehezíti a helyzetet, hogy tavaly nem volt kiemelkedő gyümölcstermés, így az alapanyagokhoz is csak drág
A Békési Pálinka Zrt. két meggypálinkája is része lesz a 2013-as év pálinkájának, amely tíz hazai főzde, tizenkét prémium meggypálinkájának blendjéből, házasításából áll össze.
Várhatóan zamatosak és aromásak lesznek az idei pálinkák Békés megyében. Bár az aszály miatt kevesebb a gyümölcs, a termés cukortartalma a sok napsütés miatt magas, ami jótékony hatással lehet az idei párlatokra.
Békési Zoltán békési pálinkamester, a Békési Pálinka Zrt. vezérigazgatójának irányításával készült el idén tizenegy pálinkafőzde nedűiből, köztük a békési barackpálinkából „Magyarország barackpálinkája”.
Debütált a Békési Pálinka Centrum internetes pálinkafőzdéje: lefolyt az első békési párlat, amelyet távvezérlésről, száz kilométerről készítettek. A negyvenfokos friss szőlőpálinka után bárki megfőzheti otthonról kedvenc párlatát.
Az épülő Békési Szilvapálinka Centrumban tartott „Zsinagóga átalakítása, utólagos pincézése” címmel előadást a Békés Megyei Mérnöki Kamara.