Gazdaság

2013.08.25. 16:57

Egyre több fiatal főzet pálinkát

Idén a szokásosnál egy-másfél héttel korábban kezdődött a pálinkafőzetési szezon.

BEOL

Jelenleg elsősorban a kajszibarackból és viszonylag ritka faeperből készülnek a párlatok, de hamarosan következik a csúcsüzem, hiszen rekordmennyiségű szilva terem a fákon.

— Nem is emlékszem, hogy valaha előfordult-e már, hogy alá kellett támasztanunk a szilvafák ágait, hogy azok ne szakadjanak le — mondta lapunknak a gyümölcsből hosszú évek óta pálinkát főzető békési Nagy Pál. Mint megtudtuk, ez sem nyújt azonban teljes védelmét, hiszen éppen a szomszédjában bő két hete óriási robajjal két gally is letört, hiába próbálták a tulajdonosok hasonló módszerrel óvni.

— Nagyon sok a szilva, de a csapadékmentes időjárás miatt nem annyira lédús, mint máskor. Így egy mázsa cefréből valószínűleg arányaiban kevesebb pálinka fő majd ki — tette hozzá a kiskerttulajdonos, aki ennek ellenére bizakodó volt a nedű minőségét és mennyiségét illetően is. A 47 éves békéscsabai Nagy-György József szintén úgy emlékszik, hogy az utóbbi időben ilyen mennyiségű szilva nem termett.

— Természetes, hogy kifőzetjük. A közelmúltbeli törvényi átalakítások miatt ez egyébként kevesebbe is kerül egy ideje. Családi eseményeken kerül elő elsősorban a pálinka, jobban szeretjük, mint a bolti italokat — ecsetelte a férfi, aki 20 éves fiával, Péterrel közösen gyűjti a cefrének való gyümölcsöt.

— Bizony a fákat többször is leráztuk már, mert annyira sok gyümölcs van rajtuk — fogalmazott.

— Idén valóban rekordmennyiségű a szilvatermés, roskadoznak a fák — erősítette meg lapunknak Békési Zoltán. A Békési Pálinka Zrt. vezérigazgatója kérdésünkre kitért arra is, hogy a kevesebb eső miatt a szilvák nem annyira lédúsak, mint máskor, ami kissé megnehezíti a cefrézését. A pálinkamester éppen ezért azt tanácsolta a főzetőknek, hogy használjanak úgynevezett pektinbontó enzimeket, amelyekhez több helyen is hozzá lehet jutni.

— Így ellensúlyozni lehet a csapadékmentes időjárás következtében előállt nehézségeket — fogalmazott Békési Zoltán, aki kiemelte: a szilvához hasonló a helyzet ebben a tekintetben a nyári almák egy részének esetében is.

A szakembertől megtudtuk, hogy a főzetési szezon idén — a szokásosnál hamarabb — már elkezdődött. Általában az idény kezdetét szeptember elsejében határozzák meg, ám ebben az évben már napokkal ezelőtt elindult ez az időszak, ami várhatón egészen decemberig eltart.

— Jelenleg elsősorban a kajszibarack- és kisebb részben a faeper-cefrék kifőzetése tart, de rövid időn belül a szilva is sorra kerül majd — tette hozzá Békési Zoltán. Miután mindkét gyümölcs még a csapadékszegény időjárás beállta előtt elkezdett érni, ezért a barack és a faeper is megfelelő lédús. A szilvák esetében ellenben egy mázsa cefréből a szokásos tíz liternél valamivel kevesebb, átlagosan 9-9,5 liter pálinka készülhet.

A főzetés iránt egyébként óriási az érdeklődés, aminek a rekordtermés mellett az is a magyarázata, hogy évről évre többen döntenek a pálinkakészítés mellett. Békési Zoltán ennek kapcsán biztatónak nevezte, hogy a fiatalok is megjelentek a főzetők között, ami néhány éve még kevésbé volt jellemző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!