Gazdaság

2013.11.02. 08:17

Menő a pálinka, teljes kapacitással dolgoznak a főzdék

Teljes erővel dübörög a pálinkafőzetési szezon Békés megyében. A legtöbb gyümölcsből jó az idei termés, folytatódik az a tendencia is, amelynek részeként évről évre többen főzetik ki cefréjüket.

P. G.

– Hosszú esztendők óta kifőzetjük a családdal közösen összegyűjtött gyümölcsből a saját pálinkánkat – nyilatkozta lapunknak Lipcsei Gábor. A békési férfi kérdésünkre elmondta, meggy-, birs-, barack- és körtecefréjüket egyaránt bevitték már a helyi, Békési pálinkafőzdébe, de a csúcsot náluk is a szilva jelenti, amiből több mint 34 mázsányi jött össze ebben az évben.

– Nehéz választani, de talán a birs a legnagyobb kedvencünk – tette hozzá a férfi.

Egy másik, hatvan év körüli férfi is éppen ott jártunkkor érkezett meg a főzdébe.

– Mi is családilag hoztuk be a szilvacefrét. Mintegy nyolcszáz kiló jött össze. Ünnepeken, hétvégenként szívesen megiszunk egy-egy kupicával, de ajándéknak is kiváló, mindig mindenki szívesen fogadja – ecsetelte a férfi.

– Szilvából, barackból és körtéből is kifejezetten jó az idei termés. Sőt, például kökény is egészen kiváló ízű és nagy mennyiségű, talán egyedül a meggynek nem kedvezett annyira az időjárás – erősítette meg kérdésünkre a főzetők által is elmondottakat Békési Zoltán.

A Békési Pálinka Zrt. igazgatóságának elnöke hozzátette, a nyári meleg nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a gyümölcsöknek magas cukortartalma alakuljon ki. A kökénynek pedig az elmúlt hetek, az indián nyár kellemes melege kedvezett.

Kérdésünkre Békési Zoltán kiemelte: a pálinkakészítés iránti érdeklődést jól mutatja, hogy szinte minden főzde teljes kapacitással üzemel, náluk például szeptember 14-e és október 31-e között több mint ezernégyszázan főzették ki nedűjüket, s azután is, egészen december végéig telt házzal üzemelnek.

A pálinkamester az általános trendekkel kapcsolatos kérdésünkre kifejtette, az elmúlt esztendőkben jelentősen megnőtt azoknak a száma, akik a régebben megszokott 50-51 helyett alacsonyabb, 43-45 szeszfokú párlatot készítettnek.

– Az alkohol zsibbasztja a nyelv ízlelőbimbóját. Az alacsonyabb szeszfokú pálinkák esetében pedig így még erőteljesebben lehet érezni az ital gyümölcsízét – hangsúlyozta Békési Zoltán.

Miután több olvasónk is érdeklődött afelől, hogy mikortól lehet fogyasztani a frissen kifőzetett pálinkát, a témára rákérdeztünk Békési Zoltánnál is.

– Érdemes az italt üvegbe, demizsonba átönteni, semmiképpen ne hagyjuk műanyag palackban. Ezután a pálinkát tegyük hűvös helyre és szellőztessük például egy ruhával letakarva, olyan két héten át. A pálinkában lévő szerves savak érése ekkor fejeződik be, így válik teljessé az íze.

Szintén olvasóink kérdésére választ adva, Békési Zoltán kiemelte: a borokhoz hasonlóan a kisüsti főzetésű pálinkák is egyre jobbak lesznek az évek elteltével.

– Egyre finomabbakká, zamatosabbá, simábbá válnak az ízek. Sok családban viszonylag gyakran előfordul, hogy az újszülött gyermek érkezésekor elraknak egy-egy palackkal a frissen kifőzött pálinkából, s azt csak a fiatal tizennyolcadik születésnapja után bontják fel. Mindig duplán nagy élményt jelent ez a családtagoknak – mesélte Békési Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!