Védjegyet adnának a háztáji termékeknek

Összetett minőségellenőrzési rendszert, védjegyet és magasabb felvásárlási árakat szorgalmaznak megyei kisgazda politikusok és olvasóink is a háztáji állattenyésztésben tevékenykedő gazdák számára. Véleményük szerint ezzel talán bent lehetne tartani a „rendszerben” azokat, akik még a hagyományos módon nevelnek sertést, baromfit, lábasjószágokat.

„Tudom, hogy az elmúlt években sokszor írtak már róla, de engem ismét megdöbbentett, hogy a karácsonyra vett sertéshús, amikor zsírban kisütöttük, elkezdett „köpködni”, olyan szintű volt a víztartalma. Az pedig súlyosabb probléma, hogy a hús az indokoltnál többet veszített a súlyából a készítés során. Tisztában vagyok azzal, hogy bizonyos mennyiségű vizet minden hús tartalmaz, de ez kicsit sok volt” — írta egy olvasónk emailjében, amit az új év első hetén fogalmazott meg. A békéscsabai férfi hiányolja a rendszert, az útmutatást, amely segíthetne megkülönböztetni a háztáji és a nagyüzemi módszerekkel előállított húst.

— Sajnos, számomra nem egyértelmű, hogy hol vásároljunk. Igazából nekünk nincs gondunk a tömegtermékekkel se, ez is hozzátartozik napjainkhoz, de néha szeretne az ember igazi „hazait” enni — egészítette ki gondolatait a telefonban 42 éves olvasónk. Elárulta, hogy a már sajnos nem élő nagyszüleinél megszokott ízeket hiányolja. — Persze, ők még másként etették az állatokat, lehet, hogy az az idő már elmúlt, de jó lenne elhinni, hogy nem így van, és a hagyományoknak lehet jövője.

— Egy valóban évek óta létező problémáról van szó — nyilatkozta lapunknak Balogh Lajos, a Kisgazda Polgári Egyesület Békés megyei alelnöke, aki maga is felvetette a témát a napokban. — Az élelmiszerek iránti megnövekedett igény magával hozta az iparszerű állattenyésztést. Az állatok súlygyarapodásának intenzitása jóval nagyobb a korábbinál, a disznóknak sokszor egy hónap alatt 20 kilót kell hízniuk, míg a csirkéknek is nem egyszer el kell érniük a 2 kiló 40 dekás súlyt hat vagy hét hét alatt. Új tápok, új genetika jellemzi a folyamatokat. Az üzletekben a csirkehúst nem egy helyen sáfránnyal és egyéb sárgító anyaggal áztatják, hogy olyan színe legyen, mint a tanyasinak.

Eközben a háztáji gazdálkodás lényegesen lassabb ennél, ugyanakkor a kapirgáló csirke hússzerkezete egészen más, és természetesen a húsa is más ízű. Az új módszerekkel „előállított” húsok minősége konyhai szempontból nem közelíti meg a normál körülmények között neveltek és takarmányozottak szintjét.

— Többen jelezték, hogy miután az egyes boltokban vett sertéshúsból kolbászt készítettek otthon, a füstölés után a szikkadó kolbászból víz szivárgott ki és üregessé vált, amitől az megromlott, megpenészedett. Akik még háztáji gazdálkodásban dolgoznak, szeretetből is teszik — ecsetelte Balogh Lajos. — Az állatokat pedig saját fogyasztásra is tartják, ami mindig jelentős hozzáadott érték. Tudomásul kell venni, hogy már semmi sem lesz úgy, mint korábban, nem fognak a háztáji termékek feltétlenül dominálni. Ellenben arra igenis hangsúlyt kell fektetni, hogy a húsokat több szempontból is meg lehessen különböztetni. Ennek érdekében szükség lenne egy összetett minőségellenőrzési rendszerre, ami végig kíséri a tenyésztés folyamatát a kezdetétől a végéig. A megfelelő háztáji termékeket védjeggyel kell ellátni, és véleményem szerint a háztáji gazdálkodásban előállított hús felvásárlási árát magasabban kell tartani. Ez lehet az egyetlen valódi motiváló erő az érintettek számára, hogy ne fejezzék be a munkát. Természetesen az esetleges visszaélések lehetőségét is ki kell szűrni.

Balogh Lajos kitért arra, hogy sokan csüggedtek a területen, mások pedig – mivel vagy egyáltalán nincs, vagy minimális az élőállat-felvásárlás — háznál vágják le a disznót, csirkét, és úgy értékesítik.

— Jó lenne tiszta viszonyokat teremteni, és megerősíteni azokat az alapokat, amelyek a messze földön híres magyar és Békés megyei hús hosszú távú megmaradását biztosítják.

Kommentek

Legolvasottabb

1
Elakadt egy sört szállító teherautó a 47-esen, lezárták a főutat
2
Mezőkovácsházi mentős mentette meg a nőket, akikbe villám csapott a Körösnél
3
És akkor Gyomaendrődöt elmosta az eső
4
Olajtartályok gyulladtak ki Ecsegfalván, kilenc város tűzoltói oltották a lángokat
5
Autók törtek Békésnél, szalagkorlátnak vágódott az egyik
vizes vb – úszás
Egy érem jutott a magyar úszóknak szerdán
Álomország / 11 perce
Új sorozatot készít a Simpson család alkotója
Matt Groening az új, középkori fantáziavilágban játszódó animációs sorozatot a Netflix online műsorszolgáltatónak készíti.
Gyász
"Olyan csend van nélküled, Hogy szinte hallani, Amit utoljára akartál mondani." MEGEMLÉKEZÉS Cselényi Csaba békéscsabai lakos halálának 15. évfordulóján. Szeretettel emlékezik édesanyád, ő rokonai és legjobb barátaid.
"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretet, Szorgalom és munka volt az egész életed. Mióta elmentél, a szívünk csupa bánat, Te voltál a lelke az egész családnak." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Bencsik György halálának 2. évfordulóján. Szerető felesége, családja és a rokonság
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Arató László József békéscsabai lakos 2017. július 21-én, 72 éves korában elhunyt. Temetése 2017. július 28-án 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy özv. Fodré Lajosné szül. Sallai Katalin Margit (Margó) a 3. sz. gyógyszertár volt dolgozója békéscsabai lakos életének 91. évében csendesen megpihent. Temetése 2017. július 28-án 12 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva Párducz Béla férj, gyermekei: László és Oszkár, unokái: László és Levente, menye: Andrea tudatja, hogy Párducz (Dobrotka) Piroska (Ada, 1929.december 11. - Gyula, 2017.július 13.) életének 88. évében tiszta szent lélekkel visszaadta lelkét Teremtőjének. Szeretett halottunktól 2017. július 27-én 19 órakor veszünk végső búcsút, kísérjük utolsó útjára az Adai római katolikus temetőben. 2017. július 27. - 7.30 Csíksomlyói kegytemplom és kolostor - Lelki üdvéért szentmise 2017. július 28. - 8.00 Szentháromság katolikus templom, Ada - Temetési szentmise 2017. augusztus 3. - 16.00 Nádi Nagyboldogasszony Plébániatemplom, Gyula - Lelki üdvéért szentmise Szerető családja
Kasszasiker / 2 órája
Megvan, hogy mikor támad újra Wonder Woman!
özönvíz / 3 órája
Árvíz sújt több németországi települést, egy ember eltűnt
kellő önbizalom / 3 órája
Märcz Tamás: Úgy kell menni, mint az oroszok ellen
pazar végjáték / 4 órája
Legyőzte a görögöket a női pólócsapat
Csöbörből vödörbe / 5 órája
Így akadályozza meg a panda a nagytakarítást (videó)
vizes vb / 6 órája
A világbajnokság a rendőrök szemével