Kultúra

2007.12.13. 20:07

Bemutatkozott a kis Jeanne (videóval)

Bemutatták csütörtökön Munkácsy Mihály Á la petite Jeanne című képét, amelyet közadakozásból vásárolt meg a Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeum.

M. P. M.

A művész által 1888-ban készített festményt kiemelt biztonsági intézkedések mellett először az adományozásban élenjáró szervezetek képviselői tekinthették meg a Békés Megyei Jókai Színházban.

— Komoly összefogás eredménye, hogy a múzeum a közel négyszáz Munkácsy ereklye mellett immáron a festő kilencedik festményét üdvözölheti falai között — hangsúlyozta Szatmári Imre, a Munkácsy múzeum igazgatója. Hozzátette, augusztus végén, amikor a kép megvásárlása felvetődött, még nem gondolta volna, hogy tényleg sikerül összegyűjteni azt a százezer eurót, amit a kép tulajdonosa kért a műért.

— Alexis Brasseur, Munkácsy feleségének leszármazottja, negyven évig őrizte az alkotást, amikor elhatározta, hogy megválik tőle. Elsőként a múzeumnak ajánlotta fel — beszélt az előzményekről Varga Ottó, a Békés Megyei Hírlap főszerkesztője. Mivel az intézménynek nem volt ennyi pénze, a Hírlap közadakozást kezdeményezett. Több mint ezer adományozót mozgatott meg a kis Jeanne sorsa, egy forinttól egészen az egymillióig minden összeg szerepelt a befizetett csekkeken. A határidőig össze is gyűlt a szükséges pénz, összesen 28 millió 155 ezer forint.



A legnagyobb támogatók sorából kiemelkedik az Oktatási és Kulturális Minisztérium ötmilliós, a megye országgyűlési és önkormányzati képviselőinek négy és fél milliós, illetve a Nemzeti Kulturális Alap hárommillió forintos adománya — sorolta a megyei összefogás részeseit Szatmári Imre, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója.

A mostani kis Jeanne-kép a kilencedik eredeti Munkácsy-mű a múzeum tulajdonában. A jelenleg felújítás alatt álló közgyűjtemény várhatóan január közepén nyílik meg ismét a látogatók előtt. A festőművész személyes tárgyainak gyűjteményét és a festményeit — köztük a kis Jeanne-t — két teremben láthatják majd a betérők.

— Jót és jól cselekedtünk! Békés megye összefogott, bizonyítva, hogy Munkácsyt és a művészetét magáénak érzi. Ennek köszönhető, hogy immáron kilenc képből áll a festő múzeumi gyűjteménye — hangsúlyozta Domokos László, a megyei közgyűlés elnöke. Hozzátette, egy-egy ilyen ünnep közösséget teremt, erősíti az összetartozás érzését, amire mindennél nagyobb szükség van.

— A Munkácsy-kép jelkép, az összefogás jelképe, és most már egy hivatkozási alap is az együttműködésre a megyében élők számára — fogalmazott dr. Tóth Miklós, a Népújság Kft. igazgatója.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!