Ha újszülött érkezik

2020.09.11. 13:58

Elsőként Szabadkígyóson adták át a babazászlókat

Babazászlókat adott át péntek délelőtt Herczeg Tamás országgyűlési képviselő a szabadkígyósi önkormányzatnak. A kék vagy rózsaszín lobogó akkor fog a polgármesteri hivatal homlokzatára kerülni, amikor gyermek születik a településen – hangzott el az eseményen.

Vágvölgyi Nóra

20200911 Szabadkígyós 2011-ben Oberfrank Pál ötlete alapján országos szintű és reményeik szerint hagyományteremtő kezdeményezést indított útjára a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom. A program keretében a csatlakozó önkormányzatok, közintézmények, otthonok és magánházak egyaránt zászlót tűznek ki épületeikre, ha újszülött érkezik közéjük. Herczeg Tamás országgyűlési képviselő a Békés megyei 1. számú választókerület valamennyi települési önkormányzatának ajándékoz egy-egy babazászlót. Az első zászló átadására Szabadkígyóson Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom augusztus 23-án tette közzé országos babazászló-felhívását, amelynek lényege: ha a halálról fekete zászlóval adunk hírt, miért ne ünnepelnénk a születést, az új élet érkezését babazászlóval?

Az egyedi lobogók gondolata ugyanakkor nem új keletű, 2011-ben Oberfrank Pál színművészé volt az ötlet, hogy az újszülött érkeztét így lehessen hirdetni. A hazai mozgalom ez alapján indította el az országos kezdeményezést. A programhoz csatlakozó önkormányzatok, közintézmények, otthonok és magánházak egyaránt zászlót tűznek ki épületeikre, ha újszülött érkezik közéjük.

Balogh József szabadkígyósi polgármesternek adta át Herczeg Tamás országgyűlési képviselő a babazászlókat /Fotó: Imre György/

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő lapunknak elmondta, a tervek szerint a Békés megyei 1. számú választókerület valamennyi települési önkormányzatának ajándékoz majd egy-egy babazászlót. Ezúttal, elsőként Szabadkígyóson adta át a jövőt jelképező lobogókat.

– Köztudott, hogy a demográfiai adatok évtizedek óta kedvezőtlenek, igen alacsony a termékenységi ráta is, de hiszek abban, hogy a fiatalok gyermekválallásához a befogadó, értéket közvetítő mikrokörnyezet nagyban hozzá tud járulni. Éppen ezért, nagy örömmel csatlakoztam önkéntesként a mozgalomhoz, és a választókerületem miden településén felajánlok két zászlót, amelyek a születendő fiúkat és lányokat, a jövőt jelképezik majd – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

A lobogókat Balogh József, Szabadkígyós polgármestere vette át, aki elárulta, néhány hónapja egy ikerpár, egy fiú és egy lány született a településen, ami ritkán fordul elő náluk. Mint mondta, a képviselő-testület fél évvel ezelőtt határozott úgy, hogy babakelengye-támogatást, gyermekenként ötvenezer forintot biztosít az itt lakó családoknak, mely összeget az ikrek szülei is átvehették már.

– Mindig öröm, ha új gyermek születik közénk, így büszkén fogjuk használni a babazászlókat a homlokzaton – ígérte a településvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában