Kék hírek, bulvár

2010.01.20. 18:51

Közúti razzia egész hónapban

A megszokottnál gyakrabban találkozhatunk igazoltató egyenruhásokkal az év első hónapjában. Január 11. és 31. között ugyanis fokozottan ellenőrzik az utakat a rendőrök.

G. E.

Az elmúlt évben jól alakultak hazánkban a baleseti statisztikák, s ezt a folyamatot szeretnék fenntartani a közlekedésbiztonságért felelős szakemberek. Ezért január 11. óta országszerte, így Békés megyében is fokozott közúti ellenőrzéseket tartanak a hónap végéig.

Dr. Virág Zsuzsánnától, a Békés megyei főkapitányság sajtóügyeletesétől megtudtuk, hogy a januári razziasorozatban dolgozik az összes traffipax, igyekeznek ugyanis kiszűrni a forgalomból a gyorshajtókat. Emellett előkerültek a szondák, hiszen az ittas vagy bódult állapotban közlekedők ugyancsak komoly veszélyforrást jelentenek az utakon. A rendőrök ezúttal sem tekintenek el a passzív biztonsági eszközök (biztonsági öv, gyermekülések) használatának ellenőrzésétől.

— A razzia során kiemelt figyelmet kapnak a túlsúlyos és rossz műszaki állapotban lévő tehergépjárművek. Szigorúan vesszük a busz-, teherautó-, illetve kamionvezetőknél a pihenőidő betartását, hiszen nem egy esetben okozott már halálos kimenetelű balesetet egy-egy fáradt, elbóbiskoló sofőr — mondta el a sajtós.

Dr. Virág Zsuzsánna hozzátette, ilyen akciókra a határátkelőknél is számítani lehet, hiszen az ellenőrzés egyik célja, hogy a schengeni övezetben megfelelő műszaki állapotú járművek közlekedjenek, s vezetőik a biztonságos közlekedésre alkalmasak legyenek. Azokat a járműveket, melyek nem felelnek meg a követelményeknek, már a határon visszafordítják.

Tavaly több mint 7 százalékkal kevesebb személyi sérüléses baleset történt hazánkban, mint 2008-ban, s 16 százalékkal csökkent a halálos karambolok száma is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!