Tereplövészet

2023.10.11. 11:07

Sutyinszki Istvánnak meggyűlt a baja a felfelé lövésekkel

Rövid időn belül a második Európa-bajnokságán vett részt Sutyinszki István. A szarvasi tereplövész szeptemberben Lengyelországban, a Hunter Field Target, a napokban Bulgáriában a Field Target szakág kontinentális versenyén indult.

Gajdács Pál

Fotó: Ian McGregor

Amíg az apróvad vadászati stílusban Kaletyben csapatban ezüstérmes, egyéniben hetedik lett, addig a Bulgária északnyugati részén található alig több mint ötezres lélekszámú Varshets városában egyéniben összesítésben a 29., csapatban a 4. helyen végzett.

Sutyinszki István beszámolója szerint a pályákat gyönyörű, patakmedrekkel keresztezett hegyvidékes területen alakították ki. A három napos 188 tereplövészt felvonultató versenyen naponta 50 célt kellett meglőni. Magyarországot 10 versenyző képviselte.

Fotó: Ian McGregor

– A pályák kellően nehezek voltak egy ilyen rangos versenyhez. Mindhárom napon gyönyörű napos idő volt, időnként feltámadó erősebb széllökésekkel, de ezek nem zavarták meg a lövészeket – kezdte visszatekintését Sutyinszki István. – Én már első napon szembesültem vele, hogy itt most sajnos kevés lesz a tudásom, mert a célok negyedét nagyon magasan helyezték el a hegytetőn, ahová nagyon nagy szögben kellett felfelé lőni. Én ezt Magyarországon sehol nem tudtam gyakorolni, mert nálunk nincs olyan tereplőtér, ahol ilyen adottságok vannak. A felfelé lövéseken elvéreztem, főleg, hogy a verseny végén kellett ezeket a célokat leküzdeni. Addigra már a többi lövész túl volt a versenyén és semmi festék nem maradt a célok testén, így nem láttam, hogy merre mennek a találataim, csak azt, hogy a célok nem dőlne le.

A magyar tereplövész az első napot 40 ponttal zárta, ami csak kicsit volt jobb az átlagosnál. Másnap melegebb időben, erősebb széllökések közepette 38 pontot érően teljesített. A harmadik napon a szél gyengébben fújt és a szarvasi lövőnek az előző versenynapok tapasztalatából tanulva kicsit jobban mentek a nagy szögű felfelé lövések, sikerült javítania, 42 pontot ért el és összesítésben a 29. helyen zárt.

– Bár ez az eddigi legrosszabb eredményen Európa-bajnokságon, mégis végig nagyon élveztem a versenyt. Ez volt a legjobb pálya, amin valaha is szerepeltem, és megint rengeteget tanultam. Legközelebb próbálok rákészülni a nagy szögű felfelé lövésekre, Szlovákiában van egy pálya ahová mehetek gyakorolni. A magyar sűrített levegős palack, PCP-rendszerű légpuskákkal versenyző magyar csapat a 4. helyet érte el.

A magyar PCP csapat tagjai: Gonda Gábor, Hajnal Sándor, Janicsek Attila, Kovács Károly, Kozma Ferenc, Sutyinszki István.
A magyar rugós csapatnak jobban ment a verseny, ők megnyerték a csapatversenyt. A magyar rugós csapat tagjai: dr. Békési László, Fejes Tóth István, Leskovics Róbert, Tóth Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában