Kőemelő-világbajnokság

2022.08.01. 15:50

Skót szoknyában remekelt a csárdaszállási acélember

A Norvégiában megrendezett kőemelő világbajnokságon remekelt nemrég Kónya Gergő. A csárdaszállási fiatalember több világklasszis sportoló mellett profi kategóriában állhatott rajthoz a kétnapos megmérettetésen.

Nagy Szilvia

Kónya Gergő "elbánt" a súlyokkal Norvégiában is

– A "Stones of Strength", azaz az erős emberek kőemelő világbajnokságának idén a festőien szép Norvégia Fefor városa adott otthont. A versenyre Darázs Ádám, a HSMA Magyar Erősember Szövetség elnöke jelölt ki engem, ami már önmagában nagy megtiszteltetés – mesélte Kónya Gergő. A sportoló profi kategóriában képviselhette hazánkat a megmérettetésen, mely a régi tradícióknak is hódolt. A résztvevők skótszoknyát viseltek, skótdudások játéka kísérte a rendezvényt. 

Kónya Gergő elmondta, öt komoly erőkifejtést és izommunkát igénylő feladatban mérkőztek meg az atléták. Elsőként egy 22,6 kilogrammos követ kellett minél messzebbre eldobni, három kísérlete lehetett mindenkinek. A magyar versenyző legnagyobb dobása több mint 5 és fél méterre repült, ezzel szorosan a hat métert dobó profik mögött zárt. Ezután egy óriási, 160 kilós sziklát kellett elcipelniük a lehető legmesszebbre, ez a gyakorlat is nagyon jól sikerült Gergőnek, több mint 46 métert ment előre a súllyal, második helyen zárva a számot.

– A sziklapakolás következett, négy, egyenként 90, 100, 107, 113 kilós tömeget kellett tíz méterre elhordani minél rövidebb idő alatt. Ebben a gyakorlatban negyven másodperc körüli idővel negyedikként végeztem, tartottam a helyemet az élmezőnyben. Az első nap három feladata után holtversenyben a harmadik helyen álltam – részletezte az élményeit a sportoló. 

A második napra két versenyszám maradt: a sziklanyomás és a kőgolyó-emelés. Az első feladat során egy 100 kilós sziklát kellett a versenyzőknek a fejük fölé kinyomni. Kónya Gergő elmondta, ez nagyon nehéz gyakorlat, hiszen a sziklának rossz a fogása, illetve a súlypontja is teljesen egyenetlen. Többeken kifogott a feladat, sajnos rajta is, ebben a számban nem sikerült pontot gyűjtenie. A bravúr mindössze három versenyzőnek sikerült. 

– A záró feladatot a klasszikus kőgolyó-emelés adta. Öt súlyt kellett felpakolni egy több mint egy méter magas állványra. Vártam a kihívást, mert a kamionhúzás mellett a nagy kedvencem. A 120, 140, 160 és 183 kilós golyókat sikerült is felraknom, a 203 kilós viszont mindenkin kifogott. Hárman tudtuk teljesíteni a 183-at, nagyon örültem, hogy ismét dobogóra álltam. 

– A pontösszesítés után is teljesen elégedett lehettem, életem eddigi legrangosabb versenyén a negyedik helyen végeztem – árulta el Kónya Gergő. Hozzátette, büszke arra, hogy olyan pici településről mint Csárdaszállás, kijuthatott a világelit közé, és be tudta bizonyítani, hogy kemény, kitartó munkával nincs elérhetetlen cél.  

Norvégia után jöhet Székelyföld és Szerbia

Kónya Gergő elmondta, párja, Fanni, valamint a HSMA Magyar Erősember Szövetség elnöke, Darázs Ádám kísérte el a norvégiai versenyre, ahol rendkívüli élményekben volt része, sok tapasztalattal gazdagodott. Összesen négy napot töltött a skandináv országban:  amerikai, ír, skót, norvég, svéd, holland és szlovák profikkal mérhette össze tudását. Hangsúlyozta, ők egészen más körülmények között edzenek, a sportból élnek, komoly szponzoraik vannak, de remek, sportszerű, barátságos embereket ismert meg bennük. 

A viadal után még maradt két napja, felfedezhette a környéket, kirándult. Elmondta, lenyűgözték a vadregényes tájak, a kristálytiszta vizek. A fáradalmakat pár nap alatt kipihente, immár újra edz Csárdaszálláson, javában készül következő megmérettetéseire. Idén még öt-hat verseny vár rá, a tervek szerint utazik Erdélybe és Szerbiába is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában