Sportember

2022.05.11. 20:58

Második lett a csárdaszállási Kónya Gergő az erősemberek versenyén

Az előkelő második helyen végzett Kónya Gergő az erősemberek magyarországi versenyén. A csárdaszállási sportoló a Győrben megrendezett bajnokság három számában is lekörözte a többieket, az aranyérmestől mindössze négy ponttal maradt el.

Nagy Szilvia

Kónya Gergő büszke eddigi eredményeire, a legnagyobb serleg a legutóbbi szerzeménye /Fotó: BMH/

Tizenegyen küzdöttek az országos bajnoki címért május első napján Győrben, az ETO-parkban. A HSMA (Hungarian Strong Man Association, azaz a magyarországi erősember, skót felföldi játékok, bothúzás és egyéb erősportok szövetsége) versenyén Kónya Gergő már ötödik alkalommal állt rajthoz. A megmérettetésen való részvételt előzetes kvalifikációhoz kötötték, amely idén áprilisban két körben zajlott, emellett automatikusan bejutottak a döntőbe a tavalyi év ligasorozatának legjobbjai is. Gergő a tavalyi eredményét megismételve a dobogó második fokára állhatott fel. 

A versengés hosszadalmas és kimerítő volt, közel öt órán keresztül, hat, emberpróbáló versenyszámban kellett helytállnunk. Rönknyomásban, egykezes súlynyomásban, kamionhúzásban, koffercipelésben, Conan-kör-cipelésben, autóemelésben és kőgolyópakolásban mértük össze az erőnket – sorolta a 29 éves férfi. Hozzátette, egyedüli Békés megyeiként örömmel töltötte el, hogy idén is a legjobbak között, esélyesként indult. Nagy csatára számított, megérzései nem csaltak. 

A versenyt a vegyes nyomógyakorlattal kezdtük, tudtam, ebben nem lehetek a legjobb, mivel kétméteres magasságom és a hosszú karjaim nem előnyösek a versenyszámban. A 70 és 140 kilós súlyok kinyomását hatodikként zártam, ám jött a kamionhúzás, amiben viszont a legjobb vagyok az országban, így nagy elvárásokat támasztottam magammal szemben. Sikerült nyernem, én húztam leggyorsabban célba a kilenctonnás monstrumot – részletezte Kónya Gergő. Rövid pihenő után szintén előnyös szám következett: koffercipelés, melynek során két, egyenként 150 kilogrammos vasbeton koffert kellett huszonöt méterre elcipelni a versenyzőknek. Gergő több mint öt másodperces fölénnyel nyerte a feladatot. 

A Conan-kör új versenyszám volt, rúdra erősített súlyt kellett vinnünk egy kör alakú pályán – részletezte az erősember, hozzátéve, a megtett távot fokban mérték, ő 1620 fokot, azaz négy és fél kört tudott megtenni. Hajszállal lecsúszva a győzelemről, másodikként zárt. A következő kihívást viszont nem tudta teljesíteni, egy személyautót kellett volna megemelnie, testalkata miatt nagyon mélyről. Értékes pontokat veszített, de új lendületet adott neki az utolsó szám, a kőgolyóemelés, amiben ismét remekelhetett. 

Magabiztos teljesítménnyel hoztam a feladatot, öt, egyenként 126, 136, 150, 160, 172 kilogrammos ­golyót ­kellett minél gyorsabban ­átemelni egy állvány túlsó ­oldalára. Büszkeséggel töltött el, hogy a tizenegy ­versenyző közül egyedül én bírtam ­végigrakni a sort, a 172-es ­golyó rajtam kívül mindenkin kifogott. Összesítésben három számgyőzelemmel a második lettem – tette ­hozzá, hangsúlyozva­, elégedett ugyan, de eredménye további kemény munkára sarkallja, hiszen álma, hogy ­felállhasson a dobogó legfelső fokára. 

A dobogó legfelső foka a cél

Kónya Gergő 1993 februárjában született, nyomdászként dolgozik Gyomaendrődön. Csárdaszálláson él és edz, 2010-ben kezdett el sportolni, két bátyja akkoriban már rendszeresen konditerembe járt. Gergő kétméteres magasságához 95 kilogrammot nyomott, vékonynak és gyengének érezte magát. A testformálás érdekelte, négy év múltán már 130 kilósra szálkásodott, egyre nagyobb súlyokkal edzett. Az erősembersport iránt 2013-ban kezdett érdeklődni, ki akarta deríteni, hogy erőszintjét milyen magaslatokba képes emelni. A sportágon belül azóta komoly sikereket tudhat magáénak: háromszor volt kamionhúzó magyar bajnok, több mint öt éve aktív résztvevője az erősembersport első osztályú versenyeinek. Két második hely után is úgy érzi, még nem érte el a határait, erejét, teherbírását tovább növeli. Hétvégén újabb megmérettetés vár rá: a kislődi kőemelő versenyen akar bizonyítani, ahol szintén az esélyesek között indul. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában