vívás

2021.10.26. 11:03

Dupla bronz Belgrádból

Egyéniben és csapatban is bronzérmes lett a magyar leány kadet válogatott tagjaként a békéscsabai Gachályi Gréta a hétvégén megrendezett belgrádi Európai Kadet Körversenyen.

Gajdács Pál

A vívók kadet korosztályának (U17) legnagyobb nemzetközi versenysorozatának, az Európai Kadet Körversenynek a budapesti után a szerb főváros, Belgrád adott otthont. A békéscsabai Alföld Vívó Akadémiát két versenyző, Gachályi Gréta és Kovács Emese képviselte.

Százhatvanöt hölgyversenyző népesítette be a kiállítási csarnokban felállított pástokat. Mindkét csabai lány 5/1-es győzelem, vereség mutatóval lépett tovább csoportjából. Emese a helyszín szellemének megfelelően törököt vert, Gréta ukrán ellenfél legyőzésével jutott tovább a hatvannégyes táblára. A következő körben Emese elköszönt a versenytől, a későbbi győztes, az ukrán Maksymenko búcsúztatta, így a 36. helyen fejezte be a versenyt. Gréta az angol Andrews, az orosz Krimova, majd újabb orosz, Bocharova legyőzésével bejutott a nyolcas döntőbe. Az azeri Hasanli ellen már a dobogó volt a tét. Az ifjú tehetség türelmes, taktikus vívással ezt az asszót is megnyerte. Az Emesét búcsúztató Maksymenko stílusa már a pesti versenyen sem feküdt Galli Zsolt tanítványának, és most sem sikerült megoldania ezt a feladatot. A remekül sikerült napnak gyönyörű bronzérem lett a jutalma.

Gachályi Gréta

Vasárnap a válogatott csapatok léptek pástra, s mivel nemzetenként öt csapatot lehetett nevezni, komoly létszám, 36 csapat indult az érmekért a női párbajtőrözők mezőnyében. Gréta a magyar kettes, Emese a magyar hármas csapatban kapott helyet. Gréta Kálmán Zille, Varga Flóra és Wimmer Dorina társaságában az azeri, Emeséék az orosz kettes csapat legyőzésével jutottak a legjobb tizenhat közé. Itt a sorsolás szeszélye folytán egymással néztek farkasszemet. Hatalmas küzdelem alakult ki, melyből egyetlen találattal Gréta csapata jutott tovább. Emeséék végül a tizenharmadik helyen végeztek. Az oroszok negyedik csapatával aztán könnyebb dolga volt a a magyaroknak, a győzelem pedig azt jelentette, hogy egyetlen asszó megnyerése kellett az éremszerzéshez. A Fábián Kamilla, Herke Réka, Jakobi Júlia és Pátri Maja összeállítású egyes számú magyar csapat volt a következő ellenfél, akik ezen a mérkőzésen jobbnak bizonyultak. A bronzéremért az ötös számú orosz egységet kellett felülmúlni, győzelmük egy pillanatig sem forgott veszélyben, így Gréta újabb bronzérmet vehetett át.

Mindkét békéscsabai lány dicséretet érdemel, a kiemelkedő eredmények mellett rengeteg tapasztalatot szereztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában